Банкеръ Daily

Общество и политика

ВАС насрочи делото за видеоизлъчването от броенето на бюлетините

Върховният административен съд насрочи делото за видеозаснемането и излъчването от броенето на бюлетините от  парламентарните избори, съобщиха от "Демократична България".

Съдебното заседание ще започне в 10:00 часа на 2 април, петък, във Втора зала на ВАС. Делото (3603/2021) ще се гледа в открито заседание, но предвид мерките срещу коронавируса в залата няма да бъдат допускани журналисти. Юристът Надежда Йорданова ще бъде пред ВАС в 9:30 часа за коментар за медиите преди началото на заседанието.

До разглеждане на делото от ВАС се стигна след искане на “Демократична България” за видеозаснемане и излъчване в реално време на броенето на бюлетините в секционните комисии след края на изборния ден. След първоначалната забрана на ЦИК, Софийският административен съд разреши заснемането с видео и излъчването от обработването на гласовете. ЦИК и КЗлД обаче обжалваха решението, като протакаха и внесоха в последния момент жалбите си в съда. Това наложи "Демократична България" да призове върховните магистрати за разглеждане на процеса в съкратени срокове, за да се направи възможното до деня на изборите да има решение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във