Банкеръ Daily

Общество и политика

ВАС казва утре дали разписките от машинния вот ще се броят ръчно

Утре в 10 часа ще стане ясно дали на изборите на 14 ноември ще се броят всички разписки от машинното гласуване. Върховният административен съд изслуша аргументите на представителите на три от  регистрираните за участие във вота коалиции срещу решението на Централната избирателна комисия разписките от машинното гласуване от всичките около 12 000 избирателни секции да се преброяват ръчно. 

Според тях решението е незаконосъобразно, защото дописва Изборния кодекс. 

От ЦИК изпратиха писмено становище, с което поискаха съдът да отхвърли жалбите.

Върховният административен съд вече се е произнасял по сходен казус преди изборите за 46-ото Народно събрание на 11 юли. 

Тогава магистратите записаха в решението си, че според Изборния кодекс единственият начин за отчитане на изборния резултат е чрез отпечатване на протокола от системата и че той не съдържа изискване за проверка и преброяване на контролните разписки.

В понеделник (1 ноември) три формации обжалваха пред Върховния административен съд решението на Централната избирателна комисия от 29 октомври -  на изборите на 14 ноември всички разписки от машинното гласуване да се броят ръчно от членовете на секционните комисии. 

Решението беше взето с два гласа против - на говорителя Росица Матева и Любомир Георгиев, според които с него се дописва Изборния кодекс. Така смятат и формациите - "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме!" и "Продължаваме промяната", сезирали Върховния административен съд.

Освен това, според тях,  решението обезсмисля гласуването с машина и може да доведе до срив на отчитането на резултатите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във