Банкеръ Daily

Общество и политика

Варшава трескаво подсигурява внос на въглища

Полша - най-едрият производител на въглища в Европейския съюз, се е втурнала да попълни евентуален дефицит на суровината преди началото на зимата, защото забраната на руски внос застрашава да навреди най-тежко на домакинствата и на топлоцентралите.

Изненадващо за мнозина, полският премиер Матеуш Моравецки е разпоредил през миналата седмица на две държавни компании да купят 4.5 млн. тона от твърдото гориво до края на октомври, за да задоволят индивидуалните потребители. Това е почти половината от количествата, които страната е внасяла от Русия преди началото на войната в Украйна. Сега Варшава се опитва да ги замести с импорт от Колумбия, Австралия и Южна Африка.  

Операцията обаче може да се окаже твърде предизвикателна, не само защото Полша ще трябва да се конкурира с други европейски държави, връщащи в действие въглищните си централи заради недостига на природен газ. Полските пристанища на Балтийско море и железниците вече са задръстени от военни и хранителни стоки, които се транспортират от и към съседна Украйна.  

"В момента изпитваме хроничен недостиг на въглища", споделил Моравецки на пресконференция в Гливице на 18 юли непосредствено преди извънредната среща с държавните компании за обсъждане на липсите. Той допълнил, че "въпреки увеличението на производството в мините, горивото все пак може да се окаже недостатъчно".

Решението на Моравецки се появява въпреки уверенията на министърката по въпросите за климата и околната среда Анна Москва от края на юни, че страната е подсигурила вноса на 8 млн. тона твърдо гориво. Енергийният спазъм, успоредно със спираловидно катерещата се инфлация и растящите лихвени проценти, бързо се превърна в горещ политически проблем за Варшава точно преди парламентарните избори през идната година.     

Полша, която използва въглища за производството на около 70% от електроенергията си, е зависима също и от суровината за отоплението на домовете. Полските домакинства са имали 87% дял от общото потребление на твърдо гориво от всички жилища в ЕС рез 2019-а, по данни на института "Форум Енргии".

Телевизионни репортажи показват дълги опашки от камиони, чакащи пред мините и разпределителните центрове, да купят въглища или да си получат доставките, поръчани онлайн - на практика един от малкото начини за снабдяване със суровината в момента. Интернет-магазинът на държавната PGG (Polska Grupa Gornicza) - най-голямата въглищна мина в ЕС, е отворен два пъти седмично - във вторниците и в четвъртъците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във