Банкеръ Daily

Общество и политика

Варшава се оглежда за ядрени партньори

Полша може да работи с повече от един партньор по първата за страната атомна централа и разглежда технологии, предложени от компании от Франция, Южна Корея и САЩ. Най-голямата източна икономика от Европейския съюз е единствената държава от региона без ядрена централа, защото винаги е разчитала на въглища за производството на електрическа енергия. Като част от намеренията й да прекрати използването на мръсни горива, Варшава разчита да достигне ядрен карацитет от 6 до 9 гигаватчаса до началото на 40-е години на този век.

Полша вече е получила оферти за ядрени проекти от южнокорейската "Кореа хидро енд нюклиър пауър" и френската "Електрисите дьо Франс". Тя очаква предложение и от американската "Уестингхаус илектрик", която работи по междуправителствено споразумение, подписано по време на администрацията на предишния щатски президент Доналд Тръмп през 2020-а.

Шансовете и на други кандидати освен на американската компания да се включат в полската ядрена програма на стойност 30 млрд. щ. долара се увеличиха след като полският премиер Матеуш Моравецки уволни Пьотър Наимски - официалният представител за енергийната сигурност и отявлен привърженик на сътрудничеството със Съединените щати. През миналата седмица Моравецки пътува до Париж, за да обсъди атомната енергия с френския президент Еманюел Макрон и след това разговаря по телефона с президента на Южна Корея - Юн Сюк-йол. На 4 септември Моравецки е провел разговор и с американския вице-президент Камала Харис.

На пресконференция на 5 септември полският премиер е съобщил, че "сътрудничеството със САЩ за атомния проект е в най-напреднала фаза сред другите предложения" и именно това е обсъждал с госпожа Харис. Той е посочил, че френската оферта е конкурентна на американската, че концепцията е същата и преговорите не си противоречат един на друг. 

Варшава залага на ядрената енергия и на офшорните вятърните мощности да помогнат за намаляване на зависимостта на страната от въглищата, които в момента използва за производството на 70% от електричеството. Планът на правителството е почти да спре използва въглища до 2050-а и атомната енергия и газовите централи да осигуряват стабилно захранване до тогава.

Графикът за изграждането на първия атомен реактор до 2033-а обаче вече е трудно изпълним и нов подход може да го забави още повече. Заместник министърът на външните работи Павел Яблонски заяви на 5 септември, че кабинетът трябва да реши коя технология ще предпочете до началото на 2023-а. Защото Полша е достатъчно голяма държава и не трябва да избира една единствена технология, така че не е изключено сътрудничество с повече от един партньор или дори едновременно с тримата.

Моравецки пък каза, че той и колегите му може да решат да построят и повече реактори от оригинално планираните 9 гигаватчаса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във