Банкеръ Daily

Общество и политика

Варненският делфинариум е открит за посетители преди 35 години

Програмата на делфините събира и малки и големи гости на морската ни столица

На днешния ден през 1984 г. Варненският делфинариум посреща първите си посетители.

Варненският делфинариум се намира в северната част на Морската градина на град Варна. Открит е преди 35 години и разполага с 1200 места. Размерите на басейна му са 12 на 15 метра и с дълбочина 6 метра, и се пълни с морска вода чрез специална помпена система. Водата се извлича от Черно море на 150-160 метра от брега и дълбочина от 3 до 6 метра, където тя е най-чиста и се подлага на преработка преди да достигне до басейна. Делфинариумът разполага и с кафе-сладкарница с прозрачна стена към аквариума.

Във варненския делфинариум има пет делфина - три женски и два мъжки - Кимбо, Доли и Мика (най-известния) са донесени от далечните брегове на Гватемала и Куба, а Йоана и Бимбо са родени във Варненския делфинариум.

Идеята за създаването в България на делфинариум на черноморското ни крайбрежие за пръв път е лансирана от зоолога Николай Боев. В първоначалната си формулировка тя се е отнасяла за южното ни Черноморие. Цяло десетилетие той не се отказва от нея. Дори в плановете за развитието на тогавашния национален парк "Ропотамо" бил изготвен и проект за неговото изграждане. Той обаче останал нереализиран.

Построен бил делфинариум във Варна. Той е вторият на Черно море след този в град Батуми (Грузия).

Морската градина или Приморски парк е голям парк по брега на Черно море в морската ни столица.

Тя е сред символите на града. Обявена е за произведение на парковото изкуство. На север Морската градина граничи с парка на държавно-правителствената резиденция Евксиноград. Тези два парка имат сравнително еднаква площ от около 820 декара. Разликата между тях е, че Морската градина се посещава от около половин милион човека, а паркът на Евксиноград е за ползване само от президентството и правителството и се поддържа много по-добре.

В частта си край квартал "Бриз" Морската градина е застроена с къщи, а в последно време - и с жилищни сгради, и тази част вече е обособена като квартал на града. В последните години се появяват апетити по изкупуване и застрояване на крайбрежната част на градината, която представлява сама по себе си природен феномен и придава неподражаем облик на целия Приморски парк на Варна.

Морската градина, ботаническият парк в Балчик и ботаническата градина край Св.св. Константин и Елена са единствените изкуствени резервати за редки и защитени растения по морското крайбрежие на България. Уникалността на варненската морска градина идва от нейното естествено продължение към плажа и морето и плавното преливане на парковия с морския ландшафт. Огромно също е значението на Морската градина за опресняване и пречистване на въздуха на все по-увеличаващия се и урбанизиращ се град. На един варненец се пада по-малко от 1 кв. м зелена площ, докато през 1940 г., когато Варна е била добре озеленена, е имало по 14 кв. м  паркови и озеленени площи.

В Морската градина има множество културни и природни забележителности.

Facebook logo
Бъдете с нас и във