Банкеръ Daily

Общество и политика

Варненски архитект е кандидатът за кмет на София на "Демократична България"

Борислав Игнатов

Варненският архитект Борислав Игнатов ще бъде издигнат от "Демократична България" на 15 август като техен претендент за кметския пост в София. Официалното представяне на кандидата ще се състои в 11 часа на емблематичното езеро с лилиите в Борисовата градина.

На срещата ще присъстват и съпредседателите на демократичната формация - Атанас Атанасов (председател на ДСБ) и съпредседателят на партия "Зелено движение" Борислав Сандов.

Игнaтoв e зaвъpшил e УACГ в Coфия пpeз 1995 г. и Koлyмбийcĸия yнивepcитeт в Hю Йopĸ пpeз 2006 г. Paбoтил e зa няĸoи oт нaй-гoлeмитe apxитeĸтypни фиpми в cвeтa. Той стана известен покрай екстравагантната идея, свързана с Паметника на съветската армия. Идеята му е Монумент "България над всичко" с двустранен герб на върха на паметника. Вътре в него да има камбана, която ще бие на всеки кръгъл час. Фигуралната композиция със съветския войник да бъде преместена между парк-хотел "Москва" и руското посолство.

След като идеята предизвика вълна от не до там положителни мнения, архитектът продължи темата. Камбаната беше заменена от саркофаг, който се изгражда около паметника, а той остава непокътнат, подобно на гробницата в Свещари. Около саркофага-музей се изгражда терасирана конструкция, върху която се създава нов ландшафт и се засажда богато дървесно озеленяване. Всъщност идеята е хълм около въпросния саркофаг. "Шумната и монументална символика на герба и българската държавност остават за по-нататък в нашето развитие, когато наистина постигнем висок стандарт и съвременна държава, с която да се гордеем", написа архитектът във Фейсбук 

Миналата седмица "Демократична България" обяви, че твърдо е решила да играе със свой кандидат за кмет на София на местните избори през октомври. От обединението обясниха за banker.bg, че ще заложат на непартийна кандидатура, но все пак човекът да не е аполитичен, а да има активна гражданска позиция по различни важни за столицата и държавата въпроси. Изискването им беше кандидатът да е 35-40-годишен професионалист, утвърдил се в своята област.

Facebook logo
Бъдете с нас и във