Банкеръ Daily

Общество и политика

Варненски археолози откриха монети от преди 1500 години

Монети на повече от 1500 години откриха варненски археолози в Девня. Златните и бронзови артефакти са намерени при разкопки на част от древния град Марцианопол. Монетите са от късната античност и са с много висока стойност. Това е второто монетно съкровище, на което се натъкват археолозите в землището на кв. „Река Девня", като първото е от времето на Марк Антоний.

"Мястото на находката е жилище от древния римски град Марцианопол, който през пети век е столица на провинция Втора Мизия. Тук археолозите откриват 12 златни и 21 бронзови монети. Това по наша преценка е крупна монетна находка-златна, която датираме от края на първата половина на пети век и я свързваме с хунските нашествия на Балканския полуостров, които са един от най-драматичните епизоди от североизтока на Римската империя. Тогава градът е превзет от войните на Атила и е разрушен при управлението на император Теодосий Втори", коментира Иван Сутев - директор на Музея на мозайките - Девня, пред БНТ.

Най-интересната и най рядката  монета е с изображението на съпругата на императора Евдокия, която както е известно в края на своето управление отива в манастир.

За да се обезпечи сигурността на съкровището, голяма част от което засега е под земята, община Девня ще постави камери за видеонаблюдение и прожектори в района. Това е втората толкова ценна находка, като първата е от 1929 година и е едно от най-големите съкровища в историята на света, състоящо се от 100 000 сребърни римски монети.

Марцианопол, чиито останки днес лежат под основите на кв. Река Девня на Девня, носи името си от Marciana - сестра на император Марк Улпий Траян. След заселването на славяните и прабългарите в днешна Североизточна България през първите десетилетия на VII в. името на града изчезва от историческите извори, но в църковно-административното деление то остава по традиция до ново време. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във