Банкеръ Daily

Общество и политика

Варненската болница "Св. Марина" ще купува апаратура за 1 млн. лв.

Снимката е от сайта на болницата.

Министерството на здравеопазването отпуска 1 млн. лв., за да може УМБАЛ "Света Марина" Варна да закупи нова високотехнологична апаратура за образни изследвания (SPECT/CT). Със собствен финансов принос участва и болницата. Работата с новата апаратура ще осигури нов спектър от възможности за навременна диагностика на пациенти от цялата страна, което ще подобри превенцията на значителен брой заболявания и ще повиши успеваемостта на тяхното лечение. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на посещението си в лечебното заведение.

На по-добри здравни грижи ще могат да разчитат и пациентите на Клиниката по нефрология към болницата, на която през миналата година здравното министерство осигури 100 хил. лв. за закупуване на хемодиализни апарати. Други 246 хил. лв. са за основен ремонт на лабораторията към отделението по съдебна медицина и за закупуването на най-съвременна апаратура. 

Както с отпуснатите средства през последните две години, така и със собствени средства УМБАЛ "Света Марина" успя да реновира и преоборудва няколко от ключовите си структури. Една от тях е Клиниката по неврохирургия, в чието обновяване са вложени собствени средства в размер на 570 хил. лв.

"Всички съвместно направени до момента инвестиции ще повишат качеството и ефективността на лечебния процес, а УМБАЛ "Света Марина" ще продължи да бъде една от най-модерните болници не само в областта, но и в страната", коментира Ананиев.

Той посочи, че от особено значение е и въвеждането в експлоатация на единствения и най-модерен за страната ни операционен микроскоп, закупен със собствени средства на Медицински университет – Варна. Микроскопът ще бъде на разположение на специализираната очна болница в морската столица. 

На журналистически въпрос относно Инфекциозна клиника и белодробната болница във Варна здравният министър посочи, че и в двата случая са необходими стратегически решения. Вариант е да се търси европейско финансиране, с което да бъде осигурено изграждането на съвременна инфекциозна болница в града. Успоредно с това трябва да се разсъждава и за окомплектоване на медицински и немедицински екип за нуждите на такъв тип лечебно заведение.

Взети са необходимите мерки действащата Инфекциозна клиника да функционира в рамките на утвърдения бюджет, добави Ананиев. А за белодробната болница, която е общинска собственост, министър Ананиев коментира, че е запознат с нейните проблеми и от здравното министерство са и превеждани авансово средства. И за двете лечебни заведения обаче трябва да се търсят стратегически решения, категоричен е Кирил Ананиев.  

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във