Банкеръ Daily

Общество и политика

Варна – най-будният град?

Варна отбелязва 1 ноември - Денят на будителите с две знакови събития.

Първото е откриването от 19.00 часа на VI-ия Международен балетен форум, който се провежда в Държавната опера Варна, с финансовото съдействие на общината.

Вечерта ще има световна премиера “Immersion” (Потапяне, англ.), постановка по музика на Макс Рихтер на известния танцьор, хореограф, режисьор и продуцент Адриан Марсело Саенц Молина от Мексико. Ще я изпълни балетната трупа на Държавна опера Варна. Преди това любителите на балета ще имат възможност да видят “Омагьосани картини“ по музикалния албум на Нелко Коларов, режисура и хореография Анна Пампулова, костюми и сценична среда Невена Георгиева, солисти Илияна Славова и Павел Кирчев. Третата пиеса в откриващата вечер е “Existence” (Съществуване, англ.), на хореографа Полина Михайлова, по музика на Идън Ахбез, вокал Aurora и Галина Велчева в главната роля.

Второто събитие е отбелязването на 100-годишния юбилей на Варненския драматичен театър с първата пиеса, с която той е открит през 1921 година. Това е „Инстинктът“ на модния в началото на XX век Анри Кистмекер (1872-1938). Роденият в Белгия драматург има скандална слава – спечелва дело срещу известната актриса Сара Бернар за некоректен договор и обявява дуел на литературен критик.

Специално за сегашната постановка, която ще се играе от 19.00 часа, текстът отново е преведен от драматурга Аглика Стефанова. Тя е направила превода по оригинала, открит на френски език в Кралската библиотека на Белгия от Анна Сливкова, преводачка в Европейския парламент и почитателка на Варненския театър.

Преди сто години "Инстинктът“ е поставен от първия директор и режисьор на Варненския театър Стоян Бъчваров, а сега с нея се е заел актьорът и режисьор Стоян Радев Ге.К.

"Инстинктът“, който поставя началото на варненската театрална история, е трилър, с впечатляваща любовна интрига. Доктор Жан Берну е изправен пред сериозна дилема - дали да спаси предполагаемия любовник на жена си и да спази лекарския си дълг или да последва инстинкта си за отмъщение."Инстинктите израстват заедно с нас“ е една от репликите, предаващи ключовото послание на пиесата за духовното израстване, с което човек трябва да надделее първичните си инстинкти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във