Банкеръ Weekly

Общество и политика

ВАРДИНОЯНИС ГУБИ БУЛБАНК, НО ПЕЧЕЛИ СОФАРМА

Елфарма е предпочетеният от Агенцията за приватизация купувач на Софарма. Това свое решение приватизационното ведомство оповести в четвъртък - 15 юни. Вече не е тайна, че зад Елфарма стои известният наш бизнесмен Борислав Дионисиев, представляващ и интересите на гръцката фамилия Вардиноянис. Името на Павлос Вардиноянис у нас не слиза от вестникарските страници през последните месеци и по друг повод - той бе вторият класиран кандидат за покупката на БУЛБАНК чрез консорциума Кановас С.А., който оглавява.

Кандидатите за Софарма

до 2 юни, когато изтече крайният срок за подаването на оферти, останаха четирима - въпросната Елфарма АД, Балканфарма АД, Унитек ЕООД и Нова технолоджи АД. На 13 юни агенцията декласира последните две фирми, защото не били внесли навреме изисквания депозит от 1 млн. щ. долара за участие в наддаването. Цяла седмица в.БАНКЕРЪ не успя да открие представители на потърпевшите фирми за коментар по щекотливата тема. Все пак източници, близки до ирландската офшорка Нова технолоджи, признаха, че тя не е превела парите, но бяха учудени защо не е зачетена представената от тях банкова гаранция за депозитната сума. А каква е ситуацията около Унитек може само да се гадае. Така или иначе, в състезанието за мажоритарния акционерен пакет на Софарма до решението на АП останаха само играчите Балканфарма и Елфарма. На 15 юни пък стана известно, че неин любимец е втората фирма.


Продавачите на държавно имущество мотивираха избора си с по-високата цена, предложена от Елфарма. Същото се отнасяло и за инвестиционната програма на предпочетения кандидат-купувач.


Според добре осведомени източници, за разлика от Елфарма, която е предложила 24 млн. щ. долара за софийската фармация, конкурентите им от Балканфарма са сложили на масата едва 16 млн. щ. долара. От Елфарма отказаха да дадат повече подробности за офертата си. За сметка на тях пък

мениджърите на Балканфарма реагираха светкавично

В специален факс до медиите същия ден те обявиха, че техните акционери - Дойче Банк и Айкън, са изненадани и огорчени от решението на приватизационното ведомство. Според тях определянето на купувач не е направено на принципите на равнопоставено съревнование. Отпадналият кандидат-купувач е озадачен от подхода на АП, която не поканила Балканфарма да подобри офертата си. А тя била склонна да вдигне чувствително първоначално предложената цена за Софарма.


От Балканфарма обаче също не пожелаха да дадат подробности за конкретните параметри на своята оферта. Но заявиха, че са предложили и допълнителни опции към нея в размер на 8.35 млн. щ. долара. И ако всички цифри дотук са верни, се оказва, че и двамата кандидати са предложили по около 24 млн. щ. долара, колкото е всъщност и оценката на Софарма.


Освен това от частния фармацевтичен холдинг твърдят, че инвестиционната му програма била с около 30% по-висока от тази на Елфарма. В края на своето официално обръщение Балканфарама изразява надеждата си, че АП все пак ще я покани на допълнителни преговори. Според запознати това едва ли ще случи, освен ако Елфарма не се издъни сама.


Кой всъщност е победителят? Елфарма е регистрирана на 29 май тази година - три дни преди да изтече крайният срок за подаване на офертите за Софарма. Което е ясен знак, че е създадена единствено с цел да участва в раздържавяването на софийската фармация. Другата любопитна подробност е, че Елфарма се появи в правния мир веднага след като стана ясно, че близките до различни политически кръгове РМД-та няма да могат да участват в наддаването. Този номер пък им погоди вицепремиерът Петър Жотев, който нямаше как да ги допусне до участие, след като от месеци твърди, че е срещу РМД-тата (което не значи, че не е правил компромиси). В случая обаче това стана съвсем невъзможно, тъй като няколко дни преди да изтече предварително обявеният срок за подаването на офертите за Софарма, тя отново бе включена в списъка за целева приватизация.

Акционери в Елфарма

са Електроимпекс, притежаващ 60% от капитала на дружеството, и Унифарм, която държи останалите 40 процента. Първата фирма бе приватизирана през миналата година. Начело на Електроимпекс е Борислав Дионисиев, а в съвета на директорите й от август миналата година е и председателят на борда на БУЛБАНК Чавдар Кънчев. В приватизационните среди се твърди, че Елфарма смята за плати по сделката именно със заем от тази кредитна институция. Известно е, че през април БУЛБАНК кредитира и Българска фармацевтична компания при покупката на Биовет - Пещера.


Що се отнася до другия акционер в Елфарма - Унифарм, той е средно голямо фармацевтично предприятие, основано през 1983 година. Преди две години държавата продаде 80% от него. Твърди се, че силният покровител на новите собственици на фармацевтичното предприятие е кметът Стефан Софиянски. Сега Унифарм е едно от най-рентабилните в бранша, и е сред малкото, които отговарят на международните изисквания за качествена продукция - GMP.


В хода на приватизационната процедура за Софарма

напрежението между участниците

в наддаването и техните икономически и политически лобита ескалира. От парламентарната трибуна Жорж Ганчев зададе в упор въпрос на Петър Жотев: защо още не е уволнил приватизатор N1 Захари Желязков, който пусна в ход процедурата за приватизация на Софарма, въпреки изричната заповед на вицепремиера. Жотев запази видимо присъствие на духа, но така и не отговори. Страстите около Софарма обаче няма да спрат дотук.

Facebook logo
Бъдете с нас и във