Банкеръ Daily

Общество и политика

Ваньо Танов си избра заместници

Завърналият се като шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов си избра заместници. От днес по негова препоръка финансовият министър Румен Порожанов назначи за заместник-директори във ведомството Божидар Алексов и Розалия Димитрова. Преди да бъдат извършени рокадите в агенцията единственият, който изпълняваше тази длъжност бе Чавдар Васев. От Министерството на финансите съобщават, че Васев е освободен от длъжност по собствена молба.

Божидар Алексов е магистър по икономика от УНСС със специалност "Счетоводство и контрол" и следдипломна квалификация "Международни икономически отношения и митническа политика". Експерт е с дългогодишен опит в митническата и данъчна материя. Започнал е професионалният си път през 1991 г. в Столична митница, а от 1998 г. до 2008 г. заема различни ръководни длъжности в Регионална митническа дирекция София, където последователно оглавява отдели "Митнически режими и процедури", "Акцизи" и "Последващ контрол". От 2009 г. до момента заема ръководни позиции в Агенция "Митници" като директор на дирекция "Акцизи" и началник-отдел в дирекция "Финансово стопанска дейност и управление на собствеността". Той ръководи от страна на Агенция "Митници" проекта за Изграждане на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) и изграждане на Информационна система "Контрол на горивата" за НАП.

Вторият заместник-директор Розалия Димитрова е получила образованието си във Висшия химикотехнологически институт - София (Химикотехнологичен и металургичен университет - София) и е магистър по "Неорганични и електрохимични производства". Тя има и следдипломна квалификация "МИО и митническа политика" в УНСС. От 1991 г. до сега Димитрова работи в митническата администрация, като преминава през всички длъжности от стажант митнически инспектор до директор на дирекция. От 2011 г. е директор на дирекция "Митнически режими и процедури" в Централното митническо управление на Агенция "Митници". Участва в работата на Комитета по Митническия кодекс и групи на ниво Европейска комисия. Награждавана е за постигнати резултати в подготовката на митническата администрация за процеса на присъединяване на Република България към ЕС и за принос към Световната митническа организация.

Танов застана за втори път начело на Агенция "Митници", а срещу него има сериозно недоволство. Той отговари, че притеснени са онези, срещу които Агенция "Митници" извършва проверки в момента. С връщането на Танов бяха направени асоциациите "Ало, Ваньо", в които в телефонни разговори той получава наставления от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов  да бъдат спрени проверките в една от фирмите, произвеждащи бира.

Facebook logo
Бъдете с нас и във