Банкеръ Weekly

Общество и политика

ВАЛУТНИЯТ БОРД Е НЕПОКЛАТИМ, СВЕТОСЛАВ ГАВРИЙСКИ СЪЩО

Не може човек едновременно да иска да приемем еврото за национална валута и да се застъпва за излизане от Валутния борд. Това е една нецивилизована, варварска, примитивна стъпка - второ качество, която не влиза в плановете нито на БНБ, нито на българските власти. Така членът на УС на БНБ Румен Аврамов коментира развихрилите се през седмицата в някои всекидневници писания, че в правителството и в БНБ обсъждат излизане от Валутния борд, че БНБ се тресе от скандали и че управителят й Светослав Гаврийски смята да си подава оставката. Да й се чуди човек на акъла на цялата управа защо се впряга на писания, чиято цел е да се вдигне тиражът на дадено издание. И че зад псевдоохканията за съдбата на българина, в случай че се срине бордът, се крие една неистова хищническа жажда това да се случи, за да могат по-предвидливите пак да направят гуша. А бедните, които сега наистина са бедни, тогава направо ще го ду..т (както казва чичовото).


Валутният борд ще бъде запазен в България поне до момента, в който тя се присъедини към ЕС, а аз нямам и никога не съм имал намерение да подавам оставка, заяви Гаврийски.


В петък той, Румен Аврамов и подуправителите на БНБ Мартин Заимов, Божидар Кабакчиев и Емилия Миланова отделиха цели два часа, за да обяснява, за кой ли път, че борд ще има, че левът е и ще бъде национална парична единица на България още дълго време, че скандали по въпроса в БНБ няма... Казано накратко, членовете на УС на БНБ за пореден път обясниха, че не са камили.


Според Светослав Гаврийски за изминалите три години Валутният борд е доказал, че е най-добрата система за поддържането на стабилност в една държава с недотам добра икономика. Той съобщи, че Европейската централна банка категорично се е противопоставила на идеята еврото да се въвежда в държави, които не са членки на Европейския валутен съюз.


Нещо повече, в БНБ дори има специална работна група, която пряко отговаря за преговорите с ЕС по Глава 11 от темите - за валутния съюз и за движението на капитали. Тя се ръководи от подуправителя Божидар Кабакчиев и от члена на управителният съвет Румен Аврамов.


Имахме три срещи с Европейската централна банка и с представители на ЕС по тази тема. На тях бе поставен въпросът, че в момента не съществуват механизми, по които държави във валутен борд да се присъединяват към Европейския валутен съюз, каза Гаврийски


Той обясни, че всички страни, които участват в него, са имали плаващ валутен курс, който трябва да стабилизират в определени граници две години преди влизането в съюза. Сега за ЕС кандидатстват четири държави, които са във валутен борд и именно това налага да се разработят механизми за тяхното приемане, без да преминават към плаващ курс за две години и след това отново да фиксират валутата си към еврото.


Управителят на БНБ уточни, че България ще влезе в ЕС не по-рано от 2007 г. а дотогава въпросът дали ще има, или няма да има Валутен борд, въобще не стои не дневен ред.


Според Гаврийски стабилността на лева в момента е абсолютно гарантирана. От началото на годината до края на април валутният резерв е намалял от 6272 млн. марки на 6125 млн. марки, но през същия период държавата е платила по външния дълг над 800 млн. г. марки. Управителят на БНБ прогнозира, че в края на 2000 г. резервът ще надхвърли 7 млрд. г. марки, въпреки че правителството трябва да плати на външни кредитори още над 1 млрд. г. марки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във