Банкеръ Daily

Общество и политика

Валидираха две пощенски марки за 800-годишнината на Ивановските скални църкви

Две пощенски марки, посветени на 800-годишнината от основаването на на скалния манастир-лавра "Св. Архангел Михаил" край Русе, известни като Ивановските скални църкви, бяха валидирани днес, съобщиха от областния град. Събитието се състоя в подножието на Светата обител и премина при засилен интерес както от българи, така и от много румънски гости.

Областният управител Борислав Българинов отбелязва, че събитието е емблематично не само за региона, но и за страната. „За нас, българите, 800-годишнината от създаването на Ивановския скален манастир не е просто поредната годишнина в календара, а символ на единението и държавническото поведение, тъй като монахът Йоаким успява да възвърне страната ни в лоното на православието. Не е случаен фактът, че той става първият патриарх на Второто българско царство и прави създаването на Светата обител акт с изключителна значимост за местната и национална история.“

Това не би могло да се случи и без далновидността и мъдрата подкрепа на един от най-успешните ни владетели Цар Иван Асен II.

Директорът на Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов, който е и председател на Организационния комитет за отбелязване на годишнината, отбелязва, че с настоящото пощенско-филателно издание държавата препотвърждава значението на Ивановските скални църкви. „Тази марка е като монетите и валутата – символ на държавата“, заяви директорът на Регионалния исторически музей.

Заместник-кметът на Иваново Пламен Дончев казва, че човек би могъл да обиколи света с колекция от пощенски марки. „Надявам се, че тези марки ще украсяват писмата на нашите приятели в чужбина. Това е чудесно вдъхновение за много хора, които биха избрали да включат България в своите пътешествия“, се казва в поздравителния адрес от името на кмета на Иваново Георги Миланов.

Изпълнителният директор на „Български пощи“ ЕАД Деян Дънешки поставя акцент върху значението на филателията за културния напредък на страната и припомня, че първите марки, издавани на подобна тематика датират още от 1911 година. Тогава е бил увековечен Рилският манастир, а след това и манастира „Света Троица“ край Велико Търново.

Автор на художествените проекти е Станимир Желев. Марките са с размер 25/35 мм и цената им е съответно 0.65 лв. и 1 лев. Тиражът им е 5500 броя. Пощенско-филателното издание, което ще бъде самостоятелно реализирано към темата „Културно-историческо наследство“, включва и печат, специално създаден за събитието. Той ще може да бъде използван за срок от три работни дни от датата на валидирането в Пощенската станция в Иваново.

Facebook logo
Бъдете с нас и във