Банкеръ Daily

Общество и политика

Валери Симеонов: В земеделското министерство схемите продължават

Бившият вицепремиер и настоящ депутат и лидер на партия НФСБ Валери Симеонов е убеден, че и сега се въртят огромни корупционни схеми в земеделското министерство. 

В телевизионен ефир Симеонов сподели, че самият той е поставял въпроси, включително и за оставката на Румен Порожанов, на коалиционен съвет, но съобщава това едва днес, ден след оставката му. Като пример за такива схеми и за пряк лобизъм бившият вицепремиер даде програмите за доставка на плодовете за училищата и детските градини. Той не знае и не пожела да коментира дали министър Порожанов е имал пряк интерес там, но е факт, че най-малкото не е имало достатъчен контрол.

Министерството на земеделието е "мегаминистерство" по думите на Симеонов и трябва да бъде ръководено от човек с изключителна безкористност и честност.

Депутатът посочи и че корупционните схеми в Министерството на туризма са на нивото на тези в земеделието. "България не може да има туризъм с такова ръководство. България в сферата на туризма се намира в началото на 90-те години", допълни Симеонов. Той уточни, че не може да се отнемат концесии с абсурдни аргументи и да се дават на "свои хора". Ангелкова обаче е бетон, един от най-ценните кадри на ГЕРБ и в сърцето на ръководството. С Николина Ангелкова нямам лични битки, имам битки за каузи", посочи депутатът.

Той коментира и оставките в правителството на Борисов. Нарече ги хаотични, под натиск на улицата и от страх за личния рейтинг на премиера. Аферата "Апартаментгейт" според Симеонов е по-скоро морален проблем, тъй като изповядване на сделки на данъчна оценка е масова практика. Депутатът все пак се обяви за твърдо спазване на закона там, където има престъпление.

За надигналата се нова вълна на конфликт между премиера и президента Валери Симеонов изрази позиция, че поведението на президента е по-скоро като на кандидат за евродепутат. Той принизява институцията и използва всеки един повод на отправя дебелашки намеци към управлението.

В същото време лидерът на НФСБ призна, че активността на Борисов в последно време действително е по-голяма и това е израз на личното му желание да се включи в оказалата се така значима кампания. Твърдо Валери Симеонов продължава да счита, че правителството трябва да изкара мандата си и той не вижда пряка връзка между тези избори и изборите за парламент. Тежестта на избора е различна и заради изборната активност, а и изборите са съвсем различни, заключи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във