Банкеръ Daily

Край на постната пица

Валери Симеонов сравни Бюджет 2018 с богата пица "Калцоне"

Бюджетът за догодина крие много и приятни изненади като пицата "Калцоне". Най-малка подкрепа получи бюджетът на ДОО. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов след срещата на Тристранния съвет. 

Работодатели и синдикати изразиха нееднозначна подкрепа на проектозаконите за държавния бюджет, за бюджета на ДОО и за бюджета на НЗОК за 2018 г., обсъдени днес на заседание на Националния съвет. 

Бюджетът на общественото осигуряване  не се подкрепя от работодателите заради грубата, според тях, намеса на държавата с увеличението на минималните осигурителни прагове и липсата на мерки, където такива трябва да има, например за фалшивите болнични, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, цитиран от БТА.

По отношение на държавния бюджет от БСК имат процедурни критики. Заместник-председателят на БСК Димитър Бранков каза, че законопроекти с обществено значение трябва да бъдат публикувани за обществено обсъждане преди тристранката. По думите му погрешен сигнал е и увеличението на заплати в нереформирани системи. Синдикатите пък смятат, че някои от бюджетните сфери остават недофинансирани. Те настояват поне с десет на сто да се увеличат всички бюджетни заплати.

Относно клас "прослужено време" работодателите съобщиха, че ще сезират Конституционния съд за противоконституционност на добавката. Синдикатите отново повториха, че с предложението на работодателите за включване на класа в основната заплата ще се появи нов вид неравенство - хора на една съща длъжност да са с различна основна заплата.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във