Банкеръ Daily

Общество и политика

Валери Симеонов ще изселва роми от Асеновград

Вицепремиерът по демографската политика Валери Симеонов  обяви, че ще се опишат всички незаконни постройки в ромския квартал в Асеновград и след това ще бъдат съборени. Започва и проверка на хората без адресна регистрация, за да се върнат по родните им места.

"Уверявам ви, че имате изцяло подкрепа в лицето на държавата. На една и съща страна сме, на страната на българския закон, който трябва да се спазва", каза още Валери Симеонов пред събралите се жители на града.

В понеделник група роми нападна с камъни и колове състезатели и треньори на базата по гребане на язовир "40-те извора" край Асеновград. Малко по-късно конфликтът се пренесе пред болницата в града. Насилието предизвика масов протест, в който се включиха около 2 хил. души.

Вицепремиерът обясни, че инцидентът е възникнал на битова основа, но е прераснал в етническо противопоставяне. Според него ромите са се организирали бързо и пред болницата вече е имало 150 души. "Силите са били неравни. Полицаите са били шестима, като целта им е била да се спре агресията. След това са се обадили за подкрепление от жандармерията. Тя е нахлула в циганския квартал и е претърсила къща по къща, за да установи лицата, участвали в сбиването. Те са били заловени и задържани. Издирвателните действия продължават и ако се установят още съпричастни лица, те също ще бъдат задържани, без компромиси и чадъри", добави Симеонов.

Вицепремиерът бе катигоричен, че засиленото полицейско присъствие в града ще остане, докато не се гарантира сигурността на жителите на Асеновград.

Facebook logo
Бъдете с нас и във