Банкеръ Daily

Общество и политика

Валери Симеонов сезира ЦИК за нарушение на Изборния кодекс от ДПС

Председателят на НФСБ Валери Симеонов изпрати сигнал до Централната избирателна комисия и Съвета за електронни медии за нарушение на Изборния кодекс и правилата за провеждане на предизборната кампания.

В писмо до институциите той посочва, че на 14 май 2019 г. по телевизия „Канал 3 „ във времето между 22.35 ч. и 22.55 ч. е бил излъчен предизборен репортаж от митинг на ДПС с тема „Карадайъ от Вълнари:  В края на май ще направим заявка за управление на страната“.

„В репортажа неколкократно бяха показани видеокадри, в които се виждаше присъствието на деца на митинга – например, в кадрите, излъчени в 22.43, 22.49. Особено отчетливо и масово присъствието на деца (и то на видима възраст между 7 и 10 години, снабдени с партийни флагчета на ДПС и с тениски с опознавателните знаци на ДПС), се наблюдаваше от телевизионната аудитория в 22.53 – между изказванията на кандидатите за евродепутати Илхан Кючук и Атидже Алиева“, посочва в сигнала Валери Симеонов.

Лидерът на НФСБ обръща внимание още, че освен горепосочените функционери на ДПС, на митинга присъствал и произнасял речи цветът на ръководството на ДПС – Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев, Хамид Хамид и други, т.е. кандидати за евродепутати и депутати, които би следвало да са съвсем наясно с изборното законодателство.  Според Симеонов по този начин партия ДПС, регистрирана за участие в изборите за членове на Европейския парламент, както и доставчикът на медийни услуги „Канал 3“ са нарушили Изборния кодекс. "Затова моля да предприемете необходимите мерки за санкционирането на нарушителите“, настоява Валери Симеонов.

„Това, естествено, не е първото, вероятно няма да е и последното нарушение на Изборния кодекс от страна на ДПС. На всяка кампания партията предизвиква гневните реакции на хората с това, че демонстративно погазва закона. Не е имало досега предизборна кампания, на която Карадайъ да не говори на турски език, въпреки че това изрично е забранено, или да се използват религиозни символи, или както е в случая – деца. Смятам, че това са умишлени провокации в стила на провокациите, които турската държава непрекъснато организира", категоричен е Симеонов.

Според него това показва една съгласувана политика за провокиране на българското обществено мнение и опити за противопоставяне между българския и турския етнос. "Стратегията на ДПС – още от самото създаване на тази антибългарска партия е, да разделя българското общество“, подчерта лидерът на НФСБ. Той посочи още, че не очаква санкционирането на ДПС да спре партията от бъдещи прояви в разрез с българското законодателство.

„Санкциите, за съжаление, не са големи, въпреки, че ние многократно настоявахме те да бъдат увеличени, когато бяха гласувани промените в Изборния кодекс. За съжаление, останалите партии подценяват Изборния кодекс и гледат с пренебрежение към този основен закон, и не      разбират, че от него зависи кой управлява и какво бъдеще има нашата държава“, категоричен е Валери Симеонов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във