Банкеръ Daily

Общество и политика

Валери Симеонов: Повишаването на доходите е основен наш ангажимент

Повишаването на доходите и пенсиите, реформата в ТЕЛК, оздравяването в енергетиката, облекчаването на административната тежест. Това са основните ангажименти на патриотите в кабинета "Борисов 3" според вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

"Първото повишаване на пенсиите е реализирано в рамките на два месеца. През следващата година останалите пенсии ще бъдат индексирани след преработка на инвалидните пенсии и анализ на възможностите на бюджета", обясни Симеонов пред журналисти.

По думите му предстои промяна и в механизма за получаване на социални помощи - те ще предоставят само срещу заетост и гарантирано присъствие в училище на децата на съответните семейства.

Запитан, какви мерки се вземат за контрол на миграцията в България, той отвърна: "Не може да се бориш с нещо, което го няма."

"Ще работим и по старите ни приоритети - патриотичното възпитание, повече родолюбие в образованието", допълни вицепремиерът, който днес проведе среща с жители на "Тодор Каблешков", които се оплакаха от ромите в пловдивския квартал, по-известен като "Шекер махала".

"Получих обещание от общината, че част от незаконните постройки в квартала ще бъдат премахнати в най-кратко време", каза Валери Симеонов след срещата в Министерския съвет.

Той обясни, че ще поиска със съдействието на местната администрация да бъде възстановена сградата, която преди години е ползвана за приемна на полицията. Така щяло да се възобнови и постоянното полицейско присъствие в ромската махала.

"Мерки ще вземем и срещу шумните мероприятия, когато се затваря и движението в квартала. Такива празненства на открито са абсолютно забранени и ще бъдат санкционирани. Ще се реагира веднага на сигнали за шум и шумни празненства", обеща вицепремиерът. 

По засега обаче срокове за изпълнението на мерките няма. От думите на Симеонов стана ясно, че конкретна информация ще има след срещи с представители на общината, с районния кмет и евентуално с пловдивския градоначалник Иван Тотев.

Лидерът на НФСБ беше категоричен, че изобщо не се притеснява от евентуална ескалация на напрежението при събарянето на ромските постройки: "Въобще не ме интересуват реакциите на когото и да било. В България има закон, който трябва да се спазва и той е за всички. Последната ми грижа е какви реакции и отзвуци ще има."

От инициативния комитет пък обясниха какво точно се случва в квартала. Според един от членовете от осем години кварталът се застроявал незаконно, а част от ромите се разхождали с бурки. "През нощта има тъпани, когато започне техния байрам, от 4 сутринта има шум. Нещо страшно е", уточниха от комитета.

Гражданите се оплакаха, че от 15 години редовно пускали сигнали до общината, но тя не е предприела никакви мерки. 

Началникът на отдел "Обществен ред и управление при кризи" в община Пловдив Емил Вълков обаче е на мнение, че общината редовно е водила разговори с гражданите и е "направила доста". "Напрежение има, проблемите са всекидневни. Но общината прави всичко по силите си", допълни Емил Вълков.

Той увери, че всичко казано на срещата с вицепремиера и жителите ще бъде отнесено до районния кмет на "Тодор Каблешков" и до Иван Тотев. "Мерките ще бъдат незабавни", обеща Вълков, според когото проблеми в квартала имало и по отношение на чистотата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във