Банкеръ Daily

Общество и политика

Валери Симеонов: Полицаите трябва да използват огнестрелно оръжие, когато са заплашени

"Циганските нападения върху полицаите се превърнаха в епидемия. Протестите ще отшумят, правителството ще оцелее, но тежките етнически проблеми в българското общество ще останат." Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов в декларация от името на групата на "Обединени патриоти" по време на петъчния парламентарен контрол.

"Докато хиляди хора протестират на жълтите павета, осъществявайки своето конституционно право на мнение и протест, решавайки глобалните проблеми на държавността и демокрацията, реалният живот поднесе поредният "дребен и незначителен" случай на брутална гавра със служителите на реда от озверяла тълпа цигани в Кюстендил. Протестите ще отшумят, правителството ще оцелее, протестиращите се приберат по домовете си удовлетворени или отчаяни, но тежките етнически проблеми в българското общество ще останат", подчерта Симеонов.

Той разказа, че вчера малко след 23.00 ч. в ромския квартал "Изток" в Кюстендил, са пребити трима служители на Районното управление на МВР, включително и тяхното куче. Полицаите, които са посетили адрес в квартала за осъществяване на процесуално-следствени действия, били нападнати от обитателите на къщата с ножове, секири и метални прътове.

"21 век, 2020 година - ножове, секири и метални прътове. На запад от Балканите такова нападение се счита за терористичен акт, в нашата родина, за съжаление, това е ежедневие, с което обществото е свикнало дотолкова, че го приема като стандартен битов инцидент. Това е пореден случай на нападение на полицаи при изпълнение на служебните им задължения. Списъкът на такива нападения е отчайващо дълъг. Преди Кюстендил такива фрапантни случаи на цигански нападения над полицейски екипи имаше на 15 май тази година в Провадия. Екипът, пристигнал по сигнал за силна музика през нощта, е нападнат от пияните цигани с брадви. На 21 април в Пловдив бяха нападнати с камъни и дървени прътове двама полицаи, след подаден сигнал за отвлечено момиче", посочи Симеонов припомни за такива сигнали в град Куклен.

Според председателя на НФСБ нападателите не изпитват вина, а това не било случайно. "Мургавите нападатели" имали чувство за безнаказаност, защото от една страна знаели, че ще бъдат защитени от адвокатите на безбройните правозащитни организации, "които днес виждаме в челните редици на протеста да скандират за свобода и демокрация и срещу мутрите във властта, както и че имат политическа защита на ДПС - псевдоетническата партия, която е изгубила доверието на турския етнос, и се е преориентирала към купуване на цигански гласове".

Парламентарната група на "Обединени патриоти" остро осъжда поредното нападение над полицаи по време и по повод изпълняване на служебните им задължения и настоява държавните институции, политическите партии и всички политици, включително президентът Румен Радев, да осъдят агресията на "маргинализирани престъпни индивиди и групи", а институциите да приложат спрямо всеки участник в това насилие цялата строгост на закона.

Симеонов определи като мекушави действията на правоохранителните и правораздавателните институции и добави, че те са превърнали тези инциденти в епидемия.

Лидерът на НФСБ апелира и институциите, българските политици и политическите партии да преодолеят страха си от прилагането на закона в пълния му обем. А министърът на вътрешните работи Младен Маринов публично да обяви, че по закон българските полицаи имат право на самозащита и да разпореди употребата на огнестрелно оръжие, когато служителите на реда са нападани със заплашващи живота им средства.

По думите на Симеонов е време съдебната система да започне да отсъжда справедливи наказания за извършителите на подобни покушения над държавността, живота и здравето на българските граждани. Тъй като никой не може да бъде по-голям от закона, независимо от неговия етнически, социален, материален, неправителствен или друг статус.

"Утре се навършват 183 години от рождението на най-великия българин Васил Левски. Да си спомним неговите думи, които звучат актуално и днес: "В нашата България не ще бъде така, както е сега в турско. В нея всички народи ще живеят под едни чисти и святи закони и за турчина, и за евреина и прочее, каквито и да са. За всички еднакво ще е. Така ще е в наша България". Да живее България", завърши Симеонов.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във