Банкеръ Daily

Общество и политика

Валери Симеонов поиска нов конкурс за изтребителите

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов поиска нов конкурс за закупуването на изтребили за Военновъздушните сили. "Има смущаващи обстоятелства, свързани с това, че първоначалните условия на конкурса се променят в интерес на една държава, независимо че тази държава е Щатите", посочи Симеонов пред "Телевизия Европа", като уточни, че се изказва в лично качество и въпросът не е обсъждан в неговата партия. 

"България все пак трябва да има достойнство и след като е обявила едни конкурсни условия, трябва да изисква спазването им от всички участници. Въпросът е принципен и България не бива да се влияе от желанието си за стратегическо партньорство със САЩ. Партньори, партньори, но сиренето е с пари", заяви бившият вицепремиер. 

От изказването му стана ясно, че тепърва темата с покупката на самолетите трябва да се обсъди в управляващата коалиция. Правителството вече избра американската оферта за доставка на изтребители F-16. Министърът на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов съобщи, че кабинетът иска да започне преговори с администрацията на президента Доналд Тръмп.

За целта обаче трябва да бъде получено разрешение от Народното събрание. В аванс се знае, че БСП няма да подкрепи предложението на кабинета. По всяка вероятност подобна позиция ще заеме и "Воля", след като лидерът й Веселин Марешки неведнъж се е обявявал против инвестиционния разход. 

Очевидно е, че в "Обединени патриоти" ("Атака", ВМРО и НФСБ) поне засега няма обща позиция. Тепърва трябва да бъде оповестено решението на "Атака" и Волен Сидеров. Засега единствено парламентарната група ГЕРБ е декларирала официално подкрепата си към кабинета.

Съвсем възможно е решението да бъде прокарано с гласовете на ДПС и ВМРО. Движението за права и свободи също все още не е съобщило какви са намеренията му. 

Засега Народното събрание е одобрило инвестиционен разход в размер на 1.8 млрд. лв. за придобиването на минимум 8 изтребителя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във