Банкеръ Daily

Общество и политика

Валери Симеонов определи и протестите, и дебатите като рехави

Като рехави определи дебатите по вота на недоверие и протестите пред парламента лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

„Бих ги коментирал като рехави - и дебатите, и протестите, пък и не виждам кой знае какво напрежение. Нека да са по площадите. Какво лошо има? Аз не виждам. Само че да се спазват законите за провеждането на публични мероприятия, да се пускат уведомления, да се уведомяват гражданите на София коя улица и кое кръстовище ще се затвори, за да знаят, а не тази анархия и вакханалия, която блокира столицата с часове всеки ден. Тук няма никаква законност. Точно такива хора да пледират за законност ми се вижда нелепо и неубедително", коментира Симеонов.

Неговият партиен заместник в НФСБ Борис Ячев пък каза, че мотивите на внесения от БСП вот на недоверие са манипулативни и нямащи връзка с действителността. Ячев е и председател на парламентарната антикорупционна комисия.

„Твърдението на левицата за корупционни практики при изразходване на средства по програмата за саниране хвърлят сериозна сянка на съмнение и върху кметовете от БСП”, подчерта Ячев. „Знае се, че процедурите по тази програма са проведени от местната власт”, заяви Борис Ячев, като немалка част от тях са общински кметове от БСП.

Според него да се твърди, че масово се „краде“ при изпълнението на санирането е директно хвърлено обвинение и върху червените кметове. „Не знам кой от БСП е автор на това политическо харакири, но смятам , че червените кметове трябва да го издирят и лично да му „благодарят“, заяви още Ячев.

В мотивите се виждат симпатия и протекция, които вносителите от БСП демонстрират към забегналия в Дубай хазартен бос Васил Божков, категоричен е зам.-председателят на НФСБ. „Твърдението, че „ държавата е предприела репресия с цел изземване на вече успешно развития му бизнес“ е нелепо на фона на повдигнатите му 18 обвинения, включително и за тежки криминални престъпления”.

„Добре би било примерите за чадъри над конкретни бизнесмени да не спират само до лицето Божков, но и обстойно да опишат едни други случаи от последните месеци за покровителство на бизнеса на двама братя от страна на най- приближения кръг на президента Радев. „По този въпрос обаче вносителите срамежливо мълчат” заяви още Борис Ячев.

За активната дейност на антикорупционните органи през последните месеци говорят и справките от тази година. От началото на годината до края на юли дирекция „Противодействие на корупцията” при КПКОНПИ са постъпили от органите на прокуратурата общо 286 броя прокурорски проверки. По 234 броя преписки работата е приключила и резултатите са докладвани на прокуратурата. За същите 6 месеца на 2020 г. са внесени 96 мотивирани искове за отнемане незаконно придобито имущество в полза на държавата , на стойност 734 374 262 лева. Влезли са в сила 12 съдебни решения, с които е постановено отнемане в полза на държавата имущество, придобито от престъпна дейност на стойност 3 166 086 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във