Банкеръ Daily

Общество и политика

Валери Симеонов омаловажи изтичането на данни от НАП

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов омаловажи изтичането на лична информация след кибератаката срещу Националната агенция по приходите. 

Той попита защо трябва да очакваме, че България има най-сигурните системи и заяви, че страната ни не е по-различна от Европа и от света. Попитан дали това означава, че трябва да си останем на хартия,да не въвеждаме нови технологии и да не правим електронно правителство, бившият вицепремиер отрече. Когато обаче му беше зададен въпросът защо тогава се отменя машинното гласуване, той отвърна, че едно било да се извадят ЕГН-тата на някои хора, а друго било да се компроментира изборен процес. Симеонов съобщи в ефира на Нова телевизия ЕГН-то си и попита: "Какво като се знае ЕГН-то на някой? Айде да видим какво ще ми направят."

Лидерът на НФСБ попита и какво толкова, ако нечия данъчна декларация изтече публично, но не обясни дали ако някой е декларирал повече пари и бъде обявено това публично, няма да стане обект на рекет. Вместо това той посочи като пример как се дава ЕГН в различни случаи, дори когато се събират подписи срещу застрояването на градинка.

Същевременно Симеонов обвини ГЕРБ, че много бързали с последните промени в Изборния кодекс от тази зима и заради това се стигнало до казуса с машинното гласуване. Не можело и да се гарантира обективността на техниците, които поддържат машините. Симеонов нарече думата "глупост" машинното и електронното гласуване, като обяви, че НФСБ е твърдо против от години тези начини за упражняване на вота. "Винаги казвам, когато нещо не ми харесва. Не ми харесва, че Борисов се бърка постоянно в работата на парламента, на принципа проба-грешка", подчерта той.

Единствената причина да бъде освободен Волен Сидеров от председателското място начело на парламентарната група на "Обединени патриоти" е, че не си върши работата. "Той не съгласуваше разликите в коалицията ни", обясни Симеонов и за пореден път подчерта, че Волен Сидеров присъствал само в 4% от случаите, когато трябвало в Народното събрание. "Мисля, че г-н Сидеров трябва да е благодарен, че го освободихме от дейност, която явно не е по силите му", допълни той.

Във връзка с различните мнения на НФСБ и ВМРО за президентското вето върху отвореното финансиране на партиите Симеонов каза, че предстоят разговори и не бива да се бърза след като ветото бъде отхвърлено.

Facebook logo
Бъдете с нас и във