Банкеръ Daily

Общество и политика

Валери Симеонов: Няма да се извиня!

"Няма да се извиня". Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов. В четвъртък лидерът на "Атака" Волен Сидеров настоя за извинение заради изказване на вицепремиера за руския патриарх Кирил. Симеонов нарече руския патриарх Кирил „второразрядно ченге от КГБ”, „хитрец” и „цигарен митрополит”, след като Московската патриаршия публикува видео от срещата на патриарх Кирил с президента Румен Радев, в което той говори на държавния глава с тон, който мнозина приемат за неприемлив.

Симеонов уточни, че в управляващата коалиция има различия, но депутатите ѝ са достатъчни за подкрепа на кабинета.

"Човек се извинява, когато има вина. Аз не чувствам абсолютно никаква вина. Няма основание за никакво извинение. Даже съм спестил доста факти около личността на Владимир Гондяев. Аз не мога като български патриот да допусна някой да идва в моята родина и да раздава рецепти и указания на кого да благодарим и на кого не. Неговото поведение беше по-скоро на политик, отколкото на духовно лице", каза Симеонов.

Сидеров смята, че коалицията може да продължи и без подкрепата на Симеонов. 

„Недопустимо е към главата на най-голямата православна църква в света да се отправят такива обиди. Само за секунда си представете подобни думи да беше каза вицепремиерът към главния равин на Израел – дали щеше още да е вицепремиер? С някои духовни глави може, с други – не може. За Русия е позволено да се говори всичко, да се гъбаркаш с нея даже е модно”, каза още Сидеров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във