Банкеръ Daily

Общество и политика

Валери Симеонов няма да оглави съвета за хора с увреждания

Вицепремиерът Валери Симеонов няма да бъде председател на Националния съвет за хората с увреждания. ГЕРБ ще нанесат корекциите в закона между двете четения, съобщи заместник-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова. 

"Няма драма, ние сме на първо четене на закона. До влизане в сила на този закон председател е министърът на труда и социалната политика. Ние ще направим предложим предложение министърът на труда и социалната политика да продължи да председателства съвета", обяви Ангелова от парламентарната трибуна. 

"Трябваше да се намери разумният компромис и едновременно да се отговори на очакванията на протестиращите майки и на хората с увреждания като цяло, защото законът за хората с увреждане е за всички хора с увреждания. Искам да подчертая, че правителството не бяха от своите ангажименти към хората с увреждания“, посочи още депутатката.

Законопроектът, който се обсъжда на първо четене в пленарна зала, предвижда 150 милиона лева допълнителна финансова помощ, въвеждане на комплексна индивидуална оценка на потребностите. Заложени са и квоти за заемане на работа на хора с увреждания и подкрепа за бизнеса да приспособява работни места за тях.

"Основното е, че системна промяна няма да има. Поне на този етап, това ще се случи след две години. Възприета е индивидуална оценка на потребностите, но с твърде неясен статут. Въпреки значително по-добрата база на изчисляване на сегашната финансова подкрепа, една голяма част от хората с увреждане - тези с ТЕЛК решение от 50 до 70,99 процента, ще останат с много минимално подпомагане", коментираха на свой ред от БСП.

В четвъртък с решение на правителството вицепремиерът Валери Симеонов бе отстранен като председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерски съвет. Председателството на Съвета се поема от вицепремиера Томислав Дончев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във