Банкеръ Daily

Общество и политика

Валери Симеонов: Не съм показвал среден пръст на протестиращите

Във видео, разпространявано в социалните мрежи, се вижда как някой отваря прозорец на четвъртия етаж на сградата на парламента, вдига ръка и показва пръст към протестиращите ресторантьори. На жеста демонстрантите отговарят с освирквания и обидни квалификации. 

От видеото, заснето отдалеч, не става ясно кой стои на прозореца и какъв жест отправя към демонстрантите. Твърденията са, че това е бил зам.-председателят на парламента и лидер на НФСБ Валери Симеонов, който показал среден пръст на участниците в акцията.

По-късно стана ясно, че наистина Симеонов е удостоил протестиращите с присъствието си и им е показал пръст, но по думите му, не среден, а показалец.

"Когато отворих прозореца, една част от периферията на протеста започна да крещи цинизми. И аз показвам с показалеца към главата си като казвам: "Къде ви е акълът?", оправда се Симеонов.

"Това е абсолютен фейк нюз", заяви пред БНР зам.-председателят на Народното събрание. Според него протестът е "необходим" и той е говорил с организаторите на акцията.

Симеонов е категоричен, че отношенията му с ресторантьорите и хотелиерите винаги са били много добри и подчерта, че по време на епидемичната обстановка в България той винаги е имал позиция в подкрепа на този бранш. "Имам не малък принос за намаляването на ДДС на 9%, за включване на виното и бирата в това, за осигуряването на нормални условия за работа в курортите. Аз съм член на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. Дори влязох в известен конфликт с Националния оперативен щаб и с колегите от ГЕРБ", обясни лидерът на НФСБ.

Той призова да не се приравняват собствениците на дискотеки и клубове по морето, които нарече "представители на бившия силов бранш", с "нормалните ресторантьори": "Категорично съм против отварянето на нощните заведения. Там обстановката е съвсем различна и рискът е много по-голям. След като част от ресторантите работят, тези в хотелите, и това не повиши заболеваемостта, нормално е да се отворят и другите, защото това е дискриминация". 

Според Симеонов, след като се отворят училищата за големите учениците, нищо опасно няма да работят и кафенетата и ресторантите при 50% от капацитета им. Той подчерта, че е привърженик на по-сериозни противоепидемични мерки и припомни, че през ноември е бил за затваряне на училищата.

По думите му заболеваемостта трябва да се следи и ако се повиши, мерките отново да се затегнат.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във