Банкеръ Daily

Общество и политика

Валери Симеонов не желае да влиза в диалог с "руските ченгета"

"Като дребен детайл от хибридна война бих определил думите на говорителя на руското разузнаване Сергей Иванов". Така зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов окачестви отправените от руска страна обвинения, че разпространява невярна информация.

"Да поразлисти сайтовете, да види телевизиите и тогава ще разбере откъде Валери Симеонов знае за разговорите между Наришкин и шейха на Дубай, че са били свързани с освобождаването на Васил Божков", посочи Симеонов пред журналисти и уточни, че информацията е била излъчена в ефира на обществената телевизия и публикувана в български и в арабски сайтове.

Заместник-председателят на парламента заяви, че не вижда никакъв повод за упрек към думите му и допълни, че той се е информира по случая само от наши медии. "Второ, кое гарантира, че представителят на външното им разузнаване говори истината. В близките дни тази тема ще покаже дали ще има развитие", отбеляза лидерът на НФСБ.

Симеонов изтъкна, че не се чувства обиден от отправената критика по негов адрес, тъй като "сме свикнали на арогантния тон и поведение на всички представители на Русия в България по отношение на хора, които не споделят техните имперски интереси и разбирания". "Такова беше изказването и на Путин, ако си спомняте, за Кирил и Методий навремето - погрешно и без да последват извинения. Такова беше изказването на т. нар. патриарх Кирил. Това е разследваният за контрабанда Гундяев, който сега е патриарх на Русия. Той идваше да удря по масата и да казва на кого трябва да се отдава почит на 3-и март и на кого не трябва. Просто такова им е поведението. Мисля, че това е част от глобалната действителност, с която поне аз съм свикнал", поясни лидерът на НФСБ и призова хората да погледнат с "какви хора си имаме работа".

Симеонов подчерта, че няма да "влиза в диалог с руските ченгета, които работят с хибридна информация и с хибридни форми на обработка на обществото".

По-рано днес ръководителят на пресбюрото на СВР Сергей Иванов отрече директорът на руската Служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин да е обсъждал на срещата си с премиера на Обединените арабски емирства въпроса за освобождаване на българския бизнесмен Васил Божков, задържан по искане на България.

Посещението на Наришкин в ОАЕ се състоя на 11 и 12 февруари.

"Директорът на СВР наистина проведе доста продуктивни преговори с премиера на ОАЕ, шейха на Дубай Мохамед бин Рашид ал Мактум, но двамата разговаряха единствено за международните проблеми в сферата на сигурността и двустранното сътрудничество", каза Иванов пред ТАСС.

По думите на говорителя на СВР източник на разпространения от световните медии "слух", че Наришкин е искал освобождаването на Божков, е заместник-председателят на Народното събрание Валери Симеонов. 

Той уточни, че международните информационни агенции са подхванали слуха, че по време на срещата Наришкин е помолил за освобождаването на българския бизнесмен Васил Божков, задържан по искане на България. Медиите са били подведени от изявлението на заместник-председателя на НС Валери Симеонов. „Само болното въображение на Симеонов, умножено по ниското ниво на неговата компетентност, би могло да включи в дневния ред на толкова уважавани хора въпроса за българския предприемач“, отбеляза Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във