Банкеръ Daily

Общество и политика

Валери Симеонов настоя зам.-министърката в оставка да бъде върната на поста

Вицепремиерът Валери Симеонов настоя заместник-министъра в оставка Росица Димитрова да бъде върната на поста. 

Симеонов заяви, че оттеглянето на Димитрова не е съгласувано с него и оставката трябва да бъде върната. 

"Тя е в моя ресор, това не е съгласувано с мен. Категорично заявявам, че това е един много добър професионалист. В държавната администрация много трудно се създават професионалисти, за да могат да бъдат по такъв лесен начин харчени и то за абсолютно безумни обвинения - затова, че е пътувала в бизнес класа самолет", посочи вицепремиерът на брифинг в Министерския съвет

По-рано заместник-министъра на труда и социалната политика хвърли оставка, която бе скоростно приета от премиера Бойко Борисов. 

Като мотив за оставката Димитрова е посочи "създалата се обществена чувствителност във връзка с участието ѝ в 11-ата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, проведена в Ню Йорк". Всъщност скандалът възникна след като бе разпространена информацията, че Димитрова и държавният експерт от отдел "Интеграция на хората с увреждания“ Надежда Харизанова са пътували за конференция в Ню Йорк със самолетни билети за бизнес класа, всеки на цена от 8306 лева. 

"Лично на мен ми се наложи преди две седмици в частен полет да купя билет бизнес класа, защото трябваше да купя два дена предварително. А къде е спала там - някой сети ли се да я попита - в общежитието на посолството. Аз мисля, че това е изключително несериозно и по този начин държавната администрация ще се обезкърви и в крайна сметка не мога да приема една такава оставка да бъде лесно подписвана и одобрена", допълни Валери Симеонов, уточнявайки, че е информирал Борисов за исканията си.

"Аз настоявам оставката да не бъде приемана, да не бъде подписвана и да не бъде освобождаван заместник-министър, който има своя професионален опит и е приет в едно такова тежко звено, каквото е Министерство на труда и социалната политика, точно тази заместник-министърка е приета от всички социални партньори. Тепърва ли ще изграждаме нови специалисти или може би си мислим, че България изобилства от професионални кадри, изграждани с десетилетия", каза още вицепремиерът.

Заместник-министърът е от квотата на ГЕРБ.

"С оглед на сериозните сътресения, които понесе това министерство - имаше и оставка на министъра, аз мисля, че е недопустимо по такъв начин да бъде жертван и заместник-министър. Министерството има много тежка задача - съставянето на закон, който да обхване всички нуждаещи се от грижи инвалиди - това трябва да стане до края на юли. Аз мисля, че по този начин се саботира работата на министерството. То е в моя ресор, аз като вицепремиер нося отговорност, не мога да се съглася, че такава оставка ще бъде приета без да бъде съгласувана с мен", коментира Симеонов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във