Банкеръ Daily

Общество и политика

Валери Симеонов: Гебрев измества руските доставки на боеприпаси и става мишена

Проблемите на Гебрев датират още от времето, когато е пожелал да купи завод "Дунарит", тогава е извършено и отравянето срещу него. Това заяви лидерът на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов пред БНТ.

Стечение на годините случаят се усложнява, тъй като Гебрев измества руските доставки на боеприпаси в определени държави, например Индия. "С това става мишена", каза Симеонов. 

Тогава шефът на "Емко" потърсил контакт с него. "Първо дойде при мене. Това е нещо, което не е публично известно. Тогава той ми представи целия случай с неговите фирми. Той твърдеше, че има репресия на държавата спрямо него, не без известно основание. И най-вече поиска съдействие от мене, за да може една пратка - боеприпаси, предназначени за Индия и която беше на бургаското пристанище, да бъде размразена и да бъде изпратена, съгласно договора", разказа Валери Симеонов.

Бившият вицепремиер уточни, че през 2017 г. държавата е отнела лиценза на фирмата на Гебрев за търговия с оръжия, тъй като той е бил обвинен като ръководител на организирана престъпна група. Така и пратката за Индия е останало няколко месеца на бургаското пристанище.

Той допълни, че не е потърсил службите след разговора с Гебрев, защото няколко дни по-късно бизнесменът се срещнал с премиера Бойко Борисов.

В сряда главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че прокуратурата разследва опит за убийство срещу Емилиян Гебрев, а не хранително натравяне.

Facebook logo
Бъдете с нас и във