Банкеръ Daily

Общество и политика

Валери Симеонов: Действията на пилотите граничат с национална измяна

За мен действията на пилотите от авиобаза Граф Игнатиево граничат с национална измяна и няма значение, че е в мирно време. Това коментира вицепремиерът Валери Симеонов в Пловдив.  

"Трябва да има уволнени хора. Като бивш военен и от семейство на такъв не мога да си помисля, че военен, независимо дали летец, пехотинец или танкист, ще откаже да изпълни воинския си дълг, независимо дали в мирно или военно време, защото бил неразположен", каза Симеонов.

Той добави, че не споделя констатацията на прокуратурата. Според него военните трябва да изпълняват воинския си дълг и затова те се подчиняват на едни по-особени закони - устави. В тези устави са предвидени много сериозни санкции,  защото има едно понятие  - измяна на родината или национална измяна, коментира Симеонов.

"Това е престъпление, което не бива да се оставя без последствия", категоричен беше вицепремиерът.

Повод за коментара е, че на 24 октомври пилотите решиха да не изпълняват учебни полети, а само тези, които са в рамките на задълженията ни по така наречената мисия по „Еър Полисинг” - охрана на границите на НАТО. Пилотите масово са докладвали, че не се чувстват психологически подготвени да летят. Заради случая се проведе спешна среща и в Министерството на отбраната.

Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че в последните години на българските военни летци са дадени стотици милиони левове и съм им осигурени най-скъпите и най-модерни самолети тип "Спартан", най-скъпите и произведени единствено за България „Пантер”-и, най-скъпите и модерни хеликоптери „Кугър”. 

„Колкото за българските военни летци е направено, за никой друг не е направено. Надявам се искрено да няма и външна намеса, защото няма да е честно. Нашите правителства досега са плащали по стотици милиони евра за българските летци и съвсем малко за българските сухопътни сили, за българските моряци и всички останали”, каза още Борисов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във