Банкеръ Daily

Общество и политика

Валери Симеонов: Абсолютно нищо не трябва да се купува от Русия

Срамни и позорни. Така Валери Симеонов описа дебатите в парламента за покупката на изтребители F-16 от САЩ ден след като правителството получи мандат за преговори с Белия дом.

"Става въпрос за едно предварително обявено приемане на оферти със запитване до държавите, които предлагат тези самолети, с предварителни условия и в един момент работната група, която извършва анализа на предложенията, казва - препоръчваме на правителството да одобри сделката с най-нередовния кандидат, който не отговаря на 4 от седемте условия. Този, който предлага най-голяма цена - по-голяма от тази, която беше заявена, който казва, че няма да спази срока на първите доставки, който не представи пълни технически данни за своя продукт и който не отговаря на условието такъв самолет да има на въоръжения в НАТО.", аргументира се лидерът на НФСБ.

По думите му държавата се нагаждала към един от кандидатите. "Независимо дали това са великите Съединени американски щати. Позорно и унизително е да промениш условията, за да угодиш на един от кандидатите", посочи бившият вицепремиер. Симеонов заяви обаче, че "абсолютно нищо не трябва да се купува от Русия", защото България е член на НАТО.

Той се спря на офсетовата част от сделката - допълнителни инвестиции у нас, които да компенсират военния разход. И даде за пример Финландия, която също закупила F-16, но компанията "Моторола" прехвърли дейността си там. Офертата на САЩ предвиждала 10% офсет, ако България плати авансово цялата сума за изтребителите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във