Банкеръ Weekly

Общество и политика

Валери Димитров: Има нужда от антилихварско законодателство

Валери Димитров, председател на Сметната палата и преподавател по финансово право, смята, че е нужно специално антилихварско законодателство заради проблема с ползвателите на бързи кредити.

Той и други експерти изказаха пред Нова телевизия мнение, че нищо не се променя за обикновения потребител на бързи кредити с обявените намерения на управляващите, вкл. т.нар. частен фалит.

"Хората изпадат в капан от лавинообразно растящите лихви. Но тук се търси решение, което е негодно, под линия на засилено административно регулиране и надзор над фирмите, които предоставят бързи кредити”, смята Валери Димитров.

Проблемът е с лавинообразно растящите лихви, а с обявените мерки не се търси решение в тази посока. Имаме нужда от специално антилихварско законодателство, допълни той. Валери Димитров е изпратил вижданията си до две парламентарни комисии, но засега от тях отговор няма.

Валери Димитров смята, че може да се сложи максимален предел на лихвата, над който лихвените плащания да се обявяват за нищожни, а засегнатото лице да може да атакува такива лихви пред съответен орган. Примерно между 25 и 60-70-80% се движат лихвите, може да се сложи предел от примерно 50% и да не може да се надвишава, смята Димитров.

Финансистът Емил Хърсев препоръча на народните представители да се вслушат в предложенита на Валери Димитров, който е един от авторите на основните банкови закони през последните 20 г. Хърсев смята също, че можем да се проучим от германското право в тази област.

Facebook logo
Бъдете с нас и във