Банкеръ Daily

Здравният министър съобщи:

Ваксините за деца от 5 до 11 г. за COVID-19 идват на 20 декември

Ваксините за деца от 5 до 11 години за COVID-19 идват на 20 декември. 

Това заяви в кулоарите на парламента министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

"Ваксините са многодозови. В момента се разработват указания от регионалните здравни инспекции, които ще бъдат следвани. Знаете че има над 360 пункта за ваксиниране, вероятно всички те ще бъдат пригодни за тези процедури", добави тя. 

Относно изграждането на нова Детска болница, министърът обясни, че е провела среща с всички заинтересовани страни - болница "Лозенец", Педиатричната болница "Проф. Иван Митев", както и инвестиционното дружество и всички те не желаели сливане. Министър Сербезова каза, че е направено предложение за усъвършенстване на съществуващите в педиатричната болница условия и предстои този проект да й бъде представен следващата седмица.

Новият здравен министър Асена Сербезова заяви по време на парламентарния контрол, че всички действия по евентуалното сливане на болница „Лозенец“ със столичната педиатрия ще бъдат публични.

„Уверявам ви, че окончателното решение във връзка със започнатото преобразуване на посочените дружества, което временно е спряно, ще взема след изясняване на всички факти и обстоятелства с оглед на големия обществен интерес по този въпрос и ангажимента на правителството за прозрачност и публичност на извършваните от него действия", посочи тя.

"Предприеманите от мен действия във връзка с този казус ще обявявам публично, за да съм сигурен, че ще вземем най-доброто решение за българските деца, за работещите в двете болници и за студентите на Медицински факултет към Софийски университет“, каза министърът пред депутатите.

Междувременно от Министерството на здравеопазването оповестиха актуализиран списък на държавите по цветови зони, съгласно който е определен редът за влизане в България.

Считано от 20 декември, понеделник, в оранжева зона влизат Испания, Италия, Малта, Швеция, Сърбия, Черна гора и Украйна. 

В червена зона от същата дата ще са Гърция, Франция, Австрия, Йордания, Гренландия и Фарьорските острови.

Пълният списък на държавите по цветови зони е публикуван на сайта на здравното министерство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във