Банкеръ Daily

Общество и политика

Ваксините са единственото средство срещу коронавируса, убеден е проф. Красимир Гигов

"Движим се изключително добре по отношение на броя на пожелалите да се ваксинират, но ваксините не са достатъчни в момента", каза пред БНР проф. Красимир Гигов, ръководител на Националния ваксинационен щаб. Той уточни, че още в първата седмица на януари се очакват нови 25 хиляди дози от ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех". "Към момента ЕК определя коя страна какви количества ваксини ще получи", уточни проф. Гигов.

Той беше категоричен, че не са допуснати пропуски или нарушения на организацията по ваксинационната кампания. Изключително добре е организирана, увери той.

"Първа фаза за ваксиниране е около 220 хиляди души, това са медицински лица, но не всички от тях ще имат нужда да се ваксинират. Постепенно към тях ще се включват и хора от втора и трета фаза, за да върви едновременно ваксинирането на по-голям брой желаещи хора", обясни ръководителят на Националния ваксинационен щаб и подчерта, че не е съвсем вярна информацията, че 2/3 от медицинските лица не желаят да се имунизират.

По думите му голяма част от медиците желаят да се ваксинират. Той заяви, че не приема негативните коментари по отношение на лекарите.

Първата доза на ваксината се понася много добре от имунизираните хора, няма странични реакции, съобщи проф. Гигов. "Само един 53-годишен мъж има леко зачервяване около мястото на поставяне на ваксината. Описаните в листовката странични реакции не се наблюдават", посочи той.

Професорът обясни, че ваксинираните хора стават невъзприемчиви за заразата и в организмът им не могат да се размножават вирусите, така че те да станат източник на зараза. "Когато се ваксинират голяма част от обществото, дори да е 30-40%, веригата на заразяване се прекъсва. Спазвайки останалите противоепидемични правила, ще постигнем добри резултати, дори да не са ваксинирани 70%, колкото е необходимо за групов имунитет", посочи той.

Проф. Гигов заяви категорично, че най-важно е хората да се убедят, че ваксините са единственото средство срещу коронавируса. Усилия на всички страни по света е да бъде ваксинирана голяма част от населението, за да се прекъсне веригата на заразата.

Според него ваксинация на преболедували хора няма да им навреди, но е добре да изчакат 2-3- месеца, защото са изградили антитела, а ваксините сега са недостатъчни като бройка. "Винаги, когато има недостиг на ваксини, а сега има, трябва да преценим кои са по-застрашените контингенти и те да бъда първо ваксинирани. Лекарите са първите, които се срещат с тази болест, а спасявайки лекари, те ще помагат и ще спасяват много хора. Когато има възможност, веднага ще се обърнем и към по-възрастните хора, но в момента противоепидемичните мерки могат да ги пазят", обясни професорът.

Той подчерта, че във втората фаза са предвидени за имунизиране възрастните хора от социалните домове.

За новия щам на корованируса проф. Красимир Гигов обясни, че е по-заразен, но ваксината е ефикасна и срещу него.

Ръководителят на Националния ваксинационен щаб изказа надежда със спазване на мерките и с ваксиниране да не се допусне трета вълна на епидемията от Covid-19 в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във