Банкеръ Daily

Д-р Александър Симидчиев:

Ваксините не ограничават права, а защитават общността ни

"Ако продължаваме по този начин, ни очакват още пикове на заразата. Нивото на колективната имунна защита е много ниско и не е в състояние да ни предпази. Ние продължаваме да не прилагаме ефективно мерките срещу разпространението на вируса. Нямаме реална и действаща ваксинационна кампания." Това заяви зам.-председателят на Комисията по здравеопазване към Народното събрание и депутат от "Демократична България" д-р Александър Симидчиев.

Той е предложил на депутатите да бъдат отделени специални средства за провеждането на разяснителна кампания относно ваксините. "Имаме нужда от конкретни, информативни и въздействащи послания спрямо възраженията на хората", каза Симидчиев пред Нова телевизия.

"Не говорим за хипотези, а за реални данни. Вече две от областите са в червената зона, а други две са много близо до нея. За съжаление, новата вълна ще дойде точно преди началото на учебната година. Ще повторим нещо, което вече знаем, защото действаме по еднакъв начин. Мерките са само на хартия, но не се реализират на практика", изтъкна депутатът.

"Когато живеем в общност, трябва да се съобразяваме с някои неща. Ако решим да пием алкохол, ние ограничаваме правата си за каране на автомобил. Има правила, които защитават общността ни", каза още той. "Израел вече далеч не е сред първенците по ваксинация. Малта е такава с 93%. Израел е на 8-9 място с около 60% покритие", обясни Симидчиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във