Банкеръ Daily

Общество и политика

Ваксините не бива да се смесват, твърди академик

Всеки, който е с първа доза на "АстраЗенека", трябва да си сложи и втората.

Смесването на ваксини от различни видове е неправилно, коментира имунологът академик Богдан Петрунов и подчерта, че всеки, който е с първа доза на "АстраЗенека", трябва да си сложи и втората.

"Случаите на тромбози при оксфордската ваксина са толкова малко, че са в процента на предвидимата медицинска практика. Имунитетът се гради не само на база антителата, а основно на клетъчния имунитет, така че ако преболедувалите имат добър клетъчен имунитет, няма проблем. Изследванията доказват, че при преболедувалите клетъчният имунитет е добър. Те спокойно могат да се имунизират, заяви акад. Богдан Петрунов пред БНТ.

"Хората няма смисъл да ходят да си тестват антителата, това нищо не може да им каже, тъй като голяма част от антителата не са функционални, т.е. не са неутрализиращи антитела", каза акад. Петрунов.

Академикът поясни, че антителата само показват, че организмът им е имал контакт със съответния вирус и не трябва да ги успокоява голямото количество антитела в организма.

"Никой, прекарал вируса, няма антитела след 8-ия месец", каза акад. Петрунов.

Около 3,5% от хората по света не могат да се разболеят или много трудно се разболяват поради това, че имат много високо ниво на отделяне на интерферон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във