Банкеръ Daily

Общество и политика

Ваксинираните учители вече са над 40 процента

Ваксинираните учители вече са над 40%, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Това е два пъти над средния процент имунизация за страната, уточняват оттам.

Процентът на ваксинираните ученици над 12 години също се увеличава и вече е над 5%, а ваксинираният непедагогически персонал е 30,5 %, допълват от МОН.

Данните за ваксинацията на учителите, учениците и на непедагогическия персонал са публикувани в новия официален канал на Министерството на образованието и науката във Viber, който е с информация за образователни политики и новини.

Щадящите тестове за COVID-19 за деца се очаква да започнат да се прилагат най-рано от 8 ноември в училищата, когато се предвижда най-малките ученици - от 1 до 4 клас да се върнат в клас.

"Тези тестове използват слюнка, по-щадящ тест от това няма. Детето трябва да се изплюе в контейнерче или да задържи около 30 секунди малка тръбичка в устата. 10-20 минути са достатъчни да имаме резултат, достоверността е около и над 90% при заразени пациенти. Този тест е направен специфично само за COVID-19 и няма да реагира на друг вирус", каза началникът на клиника по педиатрия в болница "Токуда" д-р Калин Лисички пред "България он еър".

"Тестът може да бъде позитивен още преди детето да се е разболяло, това е неговият смисъл. По-достоверно е тестът да се взима от учителите, по-щадящо - от родителите. Поне 10 минути преди това детето не трябва да е яло, пило, дъвчило дъвка", обясни той.

Д-р Лисички изтъкна, че децата по-често се заразяват от родителите, отколкото обратното.

Facebook logo
Бъдете с нас и във