Банкеръ Daily

Общество и политика

Ваксинирането на записалите се онлайн започва утре

От четвъртък, 11 март, започва имунизацията с ваксина срещу COVID-19 в оповестените имунизационни центрове на територията на София град. Това се посочва в съобщение на Столичната регионална здравна инспекция /СРЗИ/, публикувано на интернет страницата на инспекцията.

Над 70 000 българи са се записали за COVID имунизация онлайн. На този етап записаните електронно ще бъдат имунизирани само с препарата на "АстраЗенека".

Ваксинирането на предварително записалите в болница "Пирогов" се ще бъде от 8.00 до 17.00 ч. Обособени са пет ваксинационни зони - четири кабинета, които са в медицински център "Н.И.Пирогов", както и на втория етаж в централната сграда на болницата.

От лечебното заведение призоваха гражданите да спазват часа си за ваксиниране, получен от електронната система. Продължава ваксинацията и реваксинацията от трите фази на националния план.

Приключило е ваксинирането на членовете на секционните избирателни комисии и пряко ангажираните с провеждането на изборите на 4 април, допълниха още от болницата.

На заявилите чрез електронната платформа желание да се ваксинират срещу COVID-19, във Военномедицинска академия (ВМА) в периода 11-14 март, ще бъде предложена първа доза ваксина само от производителя "АстраЗенека". Това съобщиха от ВМА.

В лечебното заведение са доставени ограничени количества от ваксината. 

Посочилите като предпочитание иРНК препарати ще трябва или да се задоволят с наличното, или да чакат по-късна дата. Това обяви на брифинг зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. Това засяга със сигурност около 20 000 души, които ще се ваксинират до 14 март.

"Дозите иРНК ваксини осигуряват изборния процес. Ние сме осигурили този процес и това е приоритет, за да могат хората, които ще участват в изборите, да получат втора доза до 4 април", посочи Начева.

Попитана защо системата дава право на избор, когато в крайна сметка възможната опция е само една, тя отговори: "Тяхното право да изчакат ваксина с иРНК не е отнето."

Facebook logo
Бъдете с нас и във