Банкеръ Daily

Общество и политика

Ваксини ще има за всички, увери здравният министър

Ваксините срещу COVID-19 ще стигнат за всички граждани. Това увери здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на посещението си в Гоце Делчев заедно с премиера Бойко Борисов.

"Говори се, че ваксините няма да стигнат за българските граждани. Очакваме като дойде ваксината на "Астра Зенека" - още 4,5 милиона ваксини, които ще стигнат за още 2,5 милиона български граждани. Първата доставка е 500 000 дози, така че няма никаква опасност да не стигнат", посочи Ангелов.

В България ваксинираните са вече общо 11 200, съобщи здравният министърът.

Около 310 млн. лева са дадени само за ваксини, добави премиерът Борисов. Отделно са дадени пари и за лекарите на първа линия, за сестрите, за личните лекари, за лекарства, за дезинфектанти. "Сигурно милиард минахме в тази пандемия", допълни той. Министър-председателят изтъкна, че масовото ваксиниране в България ще бъде доброволно и безплатно.

"Изпълнихме обещаното, за да осигурим скъпоструваща апаратура, която спасява човешки животи", заяви още Борисов в рамките на посещението си в МБАЛ "Иван Скендеров" в града.

През изминалата година правителството отпусна 600 000 лева за лечебното заведение за закупуването на ангиограф за отделението по кардиология. Така на пациентите от Гоце Делчев и от съседните общини ще бъде на разположение най-модерната техника за диагностика и терапевтични процедури за лечение на коронарните кръвоносни съдове.

Премиерът предложи на кмета на Гоце Делчев Владимир Москов да проучи възможностите за разширяване на болницата и изрази готовност правителството да отпусне допълнителни 1,5 млн. лв. за друга необходима апаратура за лечебното заведение. Борисов подчерта, че подкрепата на държавата не е само за големите градове, но и за малките населени места в страната.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във