Банкеръ Daily

Общество и политика

Ваксината за деца съдържа по-малко количество основно вещество

Ваксината за деца съдържа три грама по-малко от основното вещество, тя е педиатрична, но това не я прави по-малко ефективна. Напротив, тя е толкова ефективна, колкото и дозата за възрастни. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който заедно с началника на отдел "Надзор на заразните болести" д-р Кремена Пармакова и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов дадоха пресконференция във връзка с ваксинацията на деца на възраст от 5 до 11 г. По думите на Кунчев, особеното е, че тази ваксина е наистина педиатрична, тя е с променен състав от гледна точка на съдържанието на антигена.

В България вече пристигнаха общо 42 000 дози от педиатричната ваксина на Пфайзер. 18 хил. дози се съхраняват в "БулБио-НЦЗПБ", а по 12 хил. са изпратени в РЗИ Пловдив и РЗИ Велико Търново.

"При тази ваксина флаконът е с 10 дози, което прави организацията малко по-трудна. Защото просто трябват 10 деца, за да се използва максимално дозата. Това е причината разпределянето на ваксините да е съсредоточено в определен брой центрове. Ваксината за деца има и положителен фактор, защото производителите са успели да я стабилизират и така тя издържа по-дълго време на съхранение при нормални условия", обясни главният здравен инспектор.

Здравните експерти препоръчват на всички, които желаят да имунизират децата си, да направят предварителна уговорка за час, за да не се налага да чакат.

За момента не се обсъжда бустерна доза за децата.

Ваксините могат да бъдат съхранявани по-дълго време. Когато се отвори флаконът, срокът за използване е 12 часа, съхранението в хладилни условия след отваряне е 10 седмици.

"Данните за ефикасност на детската ваксина дават 91% сигурност. Информацията е на база страни като Израел, САЩ, Канада, където вече се прилага. Противопоказанията са като при ваксината за възрастни. Болка на мястото на поставяне, леко зачервяване. Европейската агенция по лекарствата даде своето становище за употребата на ваксината. Към края на ноември са приложени над 18 млн. дози", добави Богдан Кирилов.

"Към момента стартираме с 69 пункта, в които ще може да се намери ваксината за деца. В тези пунктове се поставят ваксини по принцип. Въпросът е родителите да поискат да защитят децата си. Готови сме да бъдем много гъвкави, ако се отправят към нас искания от личните лекари, че имат желаещи деца да ваксинация", каза началникът на отдел "Надзор на заразните болести" д-р Кремена Пармакова.

"Хората имат притеснения по отношение на отложени във времето нежелани реакции. Задължително има проследяване поне 2 месеца на всички участници в клиничните изпитвания и то продължава и след приключването му", обясни Кирилов.

Как ще става ваксинацията?

"Родител с детето посещава пункта - извършва се преглед на детето, след това ваксината се прилага и се отразява в регистъра за ваксинация, съответно детето ще може да получи и цифров ковид сертификат, обясни д-р Пармакова. Няма да е необходимо съгласие за ваксинация и от двамата родители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във