Банкеръ Daily

Общество и политика

Ваксинационните центрове в големите болници да работят до 22 часа, предлага ген. Мутафчийски

Ваксинационните центрове в големите болници да имат мобилни екипи и да работят до 22 часа, за да се обхванат желаещите да се ваксинират срещу COVID-19, когато започне масовата имунизация. Това предложение е направено пред Националния ваксинационен щаб, съобщи пред репортери директорът на Военномедицинска академия и председател на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Мутафчийски и негови колеги бяха ваксинирани с втората доза на ваксината срещу коронавируса на „Пфайзер“ и „Бионтех“,

"Второто убождане при нас се прави на 22-рия ден. Не сме имали нежелани ефекти от ваксината, освен една лека алергична реакция. 717 души са ваксинирани във ВМА, 491 са от централната болница, останалите са от провинциалните", каза ръководителят на щаба. Работещите в санаториумите към ВМА все още не са ваксинирани.

По думите на Мутафчийски, на 19-ия ден от поставянето на първата доза ваксина има изградени антитела срещу COVID-19.

Разпределението на ваксините в Европейския съюз е според квотата, която е определена за всяка страна. За България квотата е 1,55%, тъй като това е процентът на българското население спрямо населението в ЕС. Това означава, че на всеки 10 ваксини пристигнали в Европейския съюз ние ще получим 3, обясни шефът на ВМА.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във