Банкеръ Daily

Общество и политика

Ваксинацията в страната върви невъзвратимо

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов откри PCR лаборатория в Разлог.  “Цялата инвестиция е за около 150 хил. лв., като близо 90 хил. са осигурени от министерство на здравеопазването, останалите средства са от общината за ремонт и дооборудване”, уточни той.

По думите му в болницата в града има настанени 58 пациенти с COVID-19.

Ангелов заяви, че към момента "има увеличение на новите случаи, както и на хоспитализираните, но системата е готова и ще издържи. Нямаме притеснение. Няма го този натиск, който беше през септември и октомври", заяви министърът.

"Ваксинацията върви невъзвратимо. В някои РЗИ-та има тенденция за презапасяване с ваксини, което води до недостиг в големите градове", каза още Ангелов и добави, че въпросът е решен с преместване на необходимите дози. Министърът каза също, че личните лекари в отдалечените населени места могат да разчитат на органите на МВР за транспортиране на ваксините.

Хората ще имат възможност да избират ваксина, когато доставчиците започнат регулярно да доставят бройките и да спазват датите за доставка. В момента това е възможно, но след информирано съгласие от лекаря. "Вярвайте на лекарите, те знаят кое е най-доброто за вас", отговори Ангелов на въпроса как гражданите могат да избират ваксина.

"Благодарение на ваксините, българите ще изградят здравен щит срещу CОVID-19", категоричен е той.

В пет общински Диагностично-консултативни центрове /ДКЦ/ в София от днес започва имунизация срещу COVID-19 на всички желаещи граждани, съобщиха от Столична община. Организацията е създадена по разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Имунизациите ще са в 11 ДКЦ, 12 ДКЦ, 13 ДЦК, 24 ДЦК и 25 ДКЦ, където са разкрити кабинети за ваксинация.
На 336 души е направена ваксина вчера в трите многопрофилни общински болници - Първа МБАЛ, Втора МБАЛ и Пета МБАЛ, както и в 12 ДКЦ, които първи от общинските лечебни заведения се включиха в масовата ваксинация.

Във втора и пета МБАЛ ще продължи поставянето на ваксини и на записалите се граждани от третата фаза на националния план за имунизация срещу COVID-19.

Желаещите трябва да носят лична карта. На място ще им бъде извършен преглед преди поставяне на имунизацията. При възможност хората могат да носят документи от епикризи за придружаващи заболявания.

До този момент у нас са се ваксинирали 119354 души, а само за последното денонощие са се имунизирали 10998. 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във