Банкеръ Daily

Проф. Илко Гетов:

Ваксинацията у нас изостава, трябваше да се помисли за стимули

По последни данни близо два милиона души у нас са имунизирани с поне първа доза от препаратите срещу COVID-19. Все пак е хубаво хората да си сложат и втората доза, защото тогава ваксиналната ефикасност ще бъде по-висока от порядъка на 85-90 процента. Това каза пред Нова телевизия българският представител в Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/ проф. Илко Гетов.

Той алармира, че България изостава рязко от ваксинацията в Европа и подчерта, че тези, които са ваксинирани, имат поне 1,5 година изграден имунитет срещу вируса, в т.ч. и срещу Делта варианта.

"Четвърта вълна ни очаква и може би трябваше да се помисли за комплекс от мерки за стимулиране на ваксинацията. Можеше да се каже например, че безплатната ваксинация ще бъде до началото на ноември или декември, за да осъзнаят хората своята отговорност към себе си и обществото", посочи проф. Гетов.

,,Всички ваксини са достатъчно качествени, безопасни и ефикасни спрямо Делта варианта, но само при положение че е изпълнен ваксинационният цикъл от две дози'', допълни той.

На въпрос дали е дошло време да се ваксинират и децата над 12-годишна възраст представителят на ЕМА за България уточни, че това решение е в ръцете на националните здравни власти и на родителите.

В заключение той заяви, че вероятно през септември или октомври можем да очакваме някакво лекарство или специфична терапия срещу COVID-19.

Facebook logo
Бъдете с нас и във