Банкеръ Daily

Общество и политика

Важно откритие: Тит Флавий Котис е първият градоначалник на Античен Пловдив

Археолозите откриха при разкопките в Античния театър в Пловдив надпис, част от статуя на наследника на последните тракийски царе. Надписът разкрива името на първия градоначалник на Античен Пловдив и е важно историческо откритие. 

Дословният превод е: „На човека, който е от своите предци първенец в Провинцията, трикратен първожрец на Провинция Тракия и градовете в нея, юридически представител на Метрополията и отговорник за строителните работи, който по време на мандата си  като първи архонт, построи великолепни сгради в родината си. Тит Флавий Котис син на Рескупурис от Трибата Квирина“.

Надписът датира от края на I-ви век, което означава, че Античният театър не е започнат по времето на император Траян, през 116-та година, както се смяташе до сега, а 20-30 години по-рано, съобщи "Под тепето".

Откритието е на археологът Мая Мартинова и преведено от старогръцки, от Николай Шаранков, преподавател в Софийския университет. Текстът се отнася за първия първожрец, съдебен представител, отговорник за строежите и градоначалник на Филипопол – Тит Флавий Котис, обяснява историкът, като допълва, че Котис е бил първожрец цели три пъти. Отговорността му към града е била много голяма и важна. Факт е, че в античността управниците, така наречени жреци, организират повечето строежи и поддръжки с лични средства. Затова се вярва, че Тит Флавий Котис е обсипал днешен Пловдив с много красиви постройки.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във