Банкеръ Daily

Правосъдният министър Янаки Стоилов:

Важно е да се разбере кой е лидерът, който е бил подкупван

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов заяви, че е важно обществото да разбере кой е политическият лидер, за когото американското финансово министерство твърди, че е бил подпкупван. Според него става дума за повече от един подкупван политик. Става дума за доклада, с който САЩ обявиха, че налагат санкции на шестима българи, сред които Васил Божков и Делян Пеевски.

В интервю за БТВ министърът каза още, че определени хора и фирми са били покровителствани и облагодетелствани, а това няма как да е ставало без лица, заемащи държавни позиции. Янаки Стоилов коментира, че с главния прокурор Иван Гешев работи служебно, двамата са влизали в спорове, но това е част работния процес.

"Явно е, че определени лица и фирми са били покровителствени и по този начин са се облагодетелствали. Това няма как да е станало без лица, които заемат висши държавни длъжности. Това е сигнал за бездействие, неефективност, не искам да кажа съпричастност на други органи в България, които трябва да разкриват и разследват тези прояви", заяви служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов по повод американските санкции по закона „Магнитски“.

Министърът коментира още, че проблемът с олигархизацията е световен и засяга дори най-развитите страни, а темата за корупцията не е само българска.

„Проблемът е, че при този начин на политическа и икономическа трансформация, която се извърши в държави като България, богатството при лица в повечето случаи беше натрупано през преразпределение, в редица случаи чрез разграбване на това, което имаше държавата“, подчерта Стоилов.

Той припомни, че лозунгът за по-малко държавна намеса е бил водещ за десните партии, но сега виждаме, че държавата трябва да участва в ключови сектори, да балансира и да контролира.

„Нужна ни е не само да сменим модела, но имаме от по-амбициозна цел като държава и като общество – да започнем промяна на самата система, за да излезем на пътя на развитието“, коментира още министърът на правосъдието.

Стоилов беше категоричен, че е важно обществото да разбере кой е този политически лидер, които е бил подкупван. „Аз не смятам, че този въпрос се свежда до единствено число“, допусна той.

Министър Стоилов коментира и темата за проверките, които се извършват в правосъдното ведомство.

„Натъкваме се на интересни случаи. Всяка година се провеждат различни изпити – за нотариуси, за съдебни изпълнители, сега предстои изпита за правоспособност за юристи. Имаше искане тези изпити да се проведат в сграда, където могат да бъдат събрани няколко стотин души. За мен озадачаващото е, че с ДДС Министерството на правосъдието трябваше да плати над 40 000 лева за провеждане на изпити в два дни. Аз възложих да се пусне запитване към няколко университета в София, които разполагат с големи зали. Така сега ние ще платим 1200 лева. Това не е закононарушение, защото е в рамките на бюджета, но аз  държа да има добро управление, което да разходва средства по най-добрия начин. Ето за това става дума – как държавата се е движила по инерция и без необходимата грижа“, каза още министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във