Банкеръ Daily

Общество и политика

Важно е да има съдебен контрол над прокуратурата, но не както го предлага БСП

"Това, което сега БСП предлагат, аз съм внасял нещо подобно, дори доста по-добре написано, чисто юридически, през 2016-а година. Въпросът е защо тогава БСП не ме подкрепиха и не гласуваха за него". Това каза пред БНР юристът Петър Славов, бивш депутат от Реформаторския блок, във връзка с предложението на социалистите за съдебен контрол над прокурорските откази от образуване на досъдебни производства.

Той уточни, че става дума за над 100 000 отказа годишно от страна на прокуратурата да образува наказателно преследване. "Много случаи щяха да потънат, ако нямаше обществен натиск и намеса на медиите, за да се предизвика намеса на главния прокурор", каза Славов и припомни случай в Трън, в който, след медийна и обществена реакция, Сотир Цацаров се е намесил лично и е разпоредил случая на прокуратура от друго населено място, за да бъдат предприети конкретни действия.

По думите на Славов много е важно да има такъв контрол, но не по начина, по който БСП сега го предлага. "Задължително е да остане вътрешноинституционалният контрол в рамките на прокуратурата, едва той да подлежи на евентуален съдебен контрол. Така ще имаме отсяване на неоснователни сигнали", обясни позицията си Петър Славов.

Във връзка с предложения от президента Румен Радев дебат за промени в Конституцията, Славов коментира, че с оглед на правомощията на държавния глава да инициира промени в основния закон, възможността от него да бъде провокиран дебат за реформа в прокуратурата не е лоша идея. "Някой след това обаче трябва да приеме тези изменения в Конституцията, аз съм песимист, че това парламентарно мнозинство има каквото и да било желание за подобни действия. Те са обявявали не веднъж, че съдебната реформа е свършила и всичко е наред", коментира юристът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във