Банкеръ Daily

Христо Иванов:

Важно е да има диалог между формациите, извън ДПС и ГЕРБ

По повод заявеното от държавния глава желание да проведе консултации с партиите, преди да реши на коя да връчи третия мандат за съставяне на правителство, съпредседателят на обединение "Демократична България" Христо Иванов заяви, че трудностите около съставянето на правителство могат да бъдат преодолени, само ако бъде намерена цялостна формула.  

"За нас е важно да има диалог между формациите, извън ДПС и ГЕРБ, и да опитаме да така искаш да намерим една цялостна формула", посочи той. 

"Да опитаме да разрешим, да намерим една цялостна формула. Когато намерим цялостна формула, съм сигурен, че можем да решим затрудненията, свързани с мандата. Ако имаме цялостна формула по въпроса колко да е времето на такова правителство, какъв да е неговият състав, как да си гарантираме неговите действия, съм сигурен, че в този контекст кой технически да получи мандата, може да остане въпрос на техника, а не да бъде символичен'', коментира Иванов пред журналисти в Народното събрание.

"Президентът правилно упрекна парламента, защото ангажирани в дребни ежбички и мерене на его, ние забравихме най-важното: че не сме тук да удовлетворяваме пристрастия, а за да работим за гражданите. Всички политици трябва да работят за гражданите", каза Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!".   

„Ние сме длъжни да вложим максимални усилия, за да има кабинет. Аз съм казвал, че бих поканил знакови лица от служебния кабинет да участват в редовен. Те свършиха много неща за кратко време“, допълни той.

Според него е допустимо да се загърби идеологията в процеса на съставяне на кабинет. Хаджигенов съобщи, че до сряда вероятно ще бъдат сформирани парламентарните комисии. „Аз не работя с ГЕРБ. Аз отказвам да ги поздравявам дори. Нашата част на коалицията е тук, за да ги няма ГЕРБ“, завърши той.

"Надяваме се да се стигне до съставяне на редовно правителство, защото смятаме, че в тази тежка ситуация, пред която е изправена страната, пред очертаваща се криза в няколко направления най-малкото, което е необходимо, е допълнително напрежение в държавата. Нашите действия са към стабилизиране на ситуацията и към редовно правителство, което да може да изведе страната от тази тежка ситуация", каза в кулоарите на парламента депутатът от БСП Борислав Гуцанов.

Попитан дали дадената от президента Румен Радев заявка, че ще забави връчването на втория мандат за съставяне на правителство Гуцанов отговори: "Аз даже не го обвързвам със забавянето на мандата. Най-важното в момента е да има актуализация на бюджета и да се стигне до редовен кабинет, за да има стабилност в държавата. Семействата искат да има спокойствие, да има нормална зима, да нямат притеснения за една евентуална следваща COVID вълна".

В отговор на въпрос за призива на държавния глава партиите да предложат свои кандидати за министри социалистът заяви: "Не искам да коментирам думите на президента. Ние имаме пределно ясно решение на Националния съвет – да бъде предложен служебният кабинет. Ако мандатът бъде даден на БСП, ще бъдат проведени разговори с министрите, с министър-председателя и тогава ще се стигне до пленарна зала".

По думите му този ход на БСП категорично не е свързан с липса на кадри в партията.

"Смятаме, че в момента този кабинет върши работата си, има добра популярност сред хората, което е предпоставка за спокойствие, което е изключително важно за нас като политическа партия – да има спокойствие в държавата и в българските семейства", каза още Борислав Гуцанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във