Банкеръ Daily

Общество и политика

Важна организация зове за изхвърляне на България от евротурнирите

Най-известната организация за борбата срещу расизма във футбола - Kick it out - излезе с остра декларация по повод скандалното поведение на българските фенове на мача с Англия снощи.

Kick it out призова за отнемане на точки и изхвърляне от футболните турнири на българския национален отбор.

Следва пълният текст на декларацията:

"Отвратени сме от отвратителните расистки обиди, насочени снощи към мъжкия отбор по футбол на Англия от български фенове - включително телевизионните записи, на които те демонстрират нацистки поздрави и издават маймунски звуци.

Поздравяваме Гарет Саутгейт, помощниците му и играчите заради това, че докладваха гнусните обиди, и изказваме пълна подкрепа на целия тим, семействата на играчите и всички, засегнати от отвратителните сцени.

Окуражени сме от това, че протоколът беше спазен от официалните лица, но УЕФА трябва да обясни защо играчите не бяха пратени в съблекалните по време на Стъпка 2, както е изрично упоменато в правилата на централата. Телевизионните записи също ясно показват, че расистките обиди продължават и през второто полувреме, така че е неприемливо това, че не беше предприета Стъпка 3. Мачът трябваше да бъде прекъснат от официалните лица.

Време е УЕФА да се изправи и да покаже лидерство. Прекалено дълго време централата не успяваше да предприеме ефективни действия. Фактът, че България вече домакинства мачове с частично затваряне на стадиона заради расистки обиди показва, че санкциите на УЕФА не постигат целта си.

Не може повече да има смешни глоби и кратки затваряния на стадиони. Ако УЕФА въобще я е грижа за справяне с дискриминацията и ако кампанията "Равноправна игра" въобще значи нещо, тогава трябва да последва отнемане на точки и изхвърляне на България от турнира".

Facebook logo
Бъдете с нас и във