Банкеръ Daily

Общество и политика

Вадим 820 млн.лв. за два патрулни кораба до края на годината

Договорът за строителството на два нови многофункционални патрулни кораби за Военноморските сили се очаква да бъде сключен до края на годината, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. За закупуване на корабите са предвидени 820 милиона лева без ДДС

"Ще дадем срок всъщност на трите фирми участници за правене на офертите, тъй като и трите фирми имат определени въпроси, които трябва да им бъдат зададени. Надявам се, че, ако всичко върви нормално, до края на годината трябва да имаме сключен договор с една от трите фирми, които са участвали в конкурса", каза министърът във Варна, където присъства на връчването на дипломите на випускниците на Висшето военноморско училище.

Каракачанов допълни, че по проекта за придобиване на  нови бойни машини за сухопътните войски вече са изпратени писма до четирите фирми, които са изразили желание да участват в конкурса.

Министърът съобщи също, че проектозаконът за доброволната военна служба е готов и предстои да бъде внесен за гласуване в парламента. 

"Там се предвижда хората, които проявят желание доброволно да служат, тоест да получат военна подготовка, създадени са три етапа - 3, 6 и 9 месеца, а след това ще бъдат зачислени в резерва. В това време, докато се получава тази подготовка, те ще имат защитата на закона, че работодателите няма да им нарушат кариерното развитие".

Facebook logo
Бъдете с нас и във