Банкеръ Daily

Общество и политика

В здравно отношение няма пик, в социално - няма срив, смята Боряна Димитрова

"Както в здравно отношение няма пик на заболеваемостта, така и в социално отношение няма изключителен срив". Това каза пред БНР Боряна Димитрова от "Алфа рисърч". "България не може да остане встрани от бурята, която преминава през целия свят, но както в здравно отношение, така и в социално - тя не е в окото на бурята, а преминава в един относително по-лек вариантИма загуба на доходи, има притеснение, но нямаме срив", добави тя.

По думите ѝ има сектори от икономиката, в които има сериозен спад - ресторантьорство, туризъм, хотелиерство, където има 90-100% спад на доходи и освобождаване на работници, но много други сектори са останали отворени и с възможност за работа. Тя изтъкна, че бизнесът е изключително мобилизиран за рестарт. 

Според нея за крайната оценка на кризата - дали е по-лека, или - не, много важно е как ще се случи бъдещото икономическо възстановяване. Тя посочи, че като част от Европейския съюз България е отворена икономика и не може да разчита единствено и само на себе си за излизане от кризата.

Боряна Димитрова коментира, че в момента желанието за разхлабване на мерките не влече след себе си спад в доверието към изпълнителната власт. "Да, има раздразнение от някои решения - как е организирана разходката в парка, как е организирането влизането и излизането от големите градове, но това не поставя под въпрос големите принципи на поведение", поясни тя. Данни от социологически проучвания показват, че правителството се справя добре в кризата с коронавируса, уточни Димитрова.

Според нея БСП не е успяла да вземе преднина след проведеното изслушване на премиера Бойко Борисов в парламента. Димитрова заяви, че в периода на извънредното положение социалистите не са намерили начин да се позиционират по-добре.

Facebook logo
Бъдете с нас и във