Банкеръ Daily

Общество и политика

В Закона за социалните услуги има противоконституционни разпоредби

Конституционният съд единодушно обяви за противоконституционни част от разпоредбите на Закона за социалните услуги. От съобщението на сайта на съда става ясно, че това са текстове от три члена на закона. Те дават широки права на доставчиците да посещават и да получават лична информация за обслужваните лица и ограничават правата на родителите в случаите на ползване на социални услуги от непълнолетни лица. 

В останалата си част искането е отхвърлено като неоснователно. 

Делото беше образувано по искане на 54 депутати от парламентарната група на БСП.

Законът за социалните влезе в сила от 1 юли. А на 17 юни депутатите от парламентарната социална комисия отхвърлиха два законопроекта, свързани с норматива. Единият, внесен от народни представители от „Воля“, предвиждаше отлагане на влизането в сила на закона с шест месеца  - 31 декември, вместо от 1 юли.

Другият - внесен от атакистът Десислав Чуколов и група независими депутати, предвиждаше отмяна на закона.

По време на заседанието на комисията присъстваха родители от движение "Стоп на Закона за социалните услуги". Те очакваха депутатите да подкрепят поне един от внесените проекти.

"Неколкократно Министерството на труда и социалната политика се опита да успокои всички граждани в България с това, че Законът за социалните услуги цели единствено да модернизира домовете за възрастни хора, центровете за хора с увреждания, и вярвам, че в този период на криза всички ние видяхме колко са важни социалните работници", изтъкна заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Преди това ВМРО също настоя за отмяна на закона, който през миналата година предизвика протести и недоволства заради страхове, че ще се отнемат деца от семействата им. Именно заради партията на Красимир Каракачанов действието на норматива бе отложено с няколко месеца.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във